Ne smanjuje se broj obolelih od velikog kašlja

Zaključno sa nedeljom, u Srbiji ima 565 prijavljenih obolelih od velikog kašlja, dok su prethodne nedelje bila 492 obolela.

0
17

Rekla je za FoNet danas načelnica jedinice za imunizacije Gradskog zavoda za javno zdravlje Ivana Begović Lazarević, napomenuvši da ima bar još 100 obolelih koji se nisu javili lekaru.

Begović Lazarević je podsetila da je Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu prijavio epidemiju 19. decembra 2023. godine i tada je registrovano 312 slučajeva velikog kašlja.

Ona je rekla da se epidemija proglašava kada su u pitanju bolesti od većeg epidemiološkog značaja i da epidemiju proglašava ministar zdravlja na predlog Instituta “Batut”.

Prema njenim rečima, broj novih slučajeva obolelih na nedeljnom nivou se ne smanjuje i reč je o slučajevima koji su epidemiološki obrađeni, a da ima bar još 100 obolelih koji se nisu javili lekaru.

Dodala je da se zbog toga ne može reći da je smirivanje epidemije na vidiku, ali da će se to možda dogoditi za mesec ili mesec i po dana.

Begović Lazarević je ukazala da najviše obolelih ima u beogradskim opštinama Zemun, Voždovac, Čukarica, Zvezdara i Palilula, “možda zato što se revnosnije javljaju lekarima koji ih odmah upućuju na dijagnostiku”.

Ona je rekla da prethodnih decenija nije bilo toliko obolelih, ali da to ne znači da nije bilo velikog kašlja, koji za razliku od velikih boginja i dečije paralize, nikada nije iskorenjen.

Begović Lazarević je istakla da je deo razloga što se pojavila epidemija i to što u Srbiji već nekoliko godina nema željenog procenta vakcinisanih koji je 95 odsto, ali je naglasila da je 70 odsto obolelih kompletno vakcinisano u skladu sa uzrastom.

Ona je rekla da to ne treba da čudi jer vakcina daje solidan imunitet i sprečava oboljevanje na period od šest do 10 godina, a nakon toga vakcina više ne može da spreči oboljevanje. 

(Autor: FoNet)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.