Ne pada broj obolelih od morbila

VIDEO K9: Nakon što obuhvat vakcinisanih obveznika bude zadovoljavajući, te dolaskom toplijih dana, kada će veći broj ljudi boraviti na otvorenom, očekuje se i pad broja obolelih od malih boginja, kažu epidemiolozi iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

0
328

Od početka oktobra do 19. marta, u Vojvodini je registrovano 115 slučajeva malih boginja -morbila, od kojih je 45 slučajeva registrovano u okviru epidemije u Novom Sadu.

Osim u Novom Sadu, epidemija malih boginja proglašena je i u Kikindi i Inđiji.

“Ono što je značajno je da je većina obolelih od malih boginja u pokrajini do sada preležala bolest, a na hospitalnom lečenju su trenutno 4 obolele osobe. Najmlađi oboleli od početka epidemije u pokrajini bio je uzrasta 1,5 mesec, najstariji 56 godina”, rekla je prim. dr Svetlana Ilić, specijalista epidemiologije.

Više od 90% obolelih od morbila je bilo nevakcinisano ili vakcinisano sa jednom dozom vakcine ili nepoznatog vakcinalnog statusa, istakla je dr Ilić i podsetila da se u novosadskom Domu zdravlja od novembra sprovodi dopunska imunizacija MMR vakcinom.

“Dosadašnjim aktivnostima podignut je obuhvat imunizacijom protiv malih boginja u Novom Sadu. Dodatni napori su nam potrebni još za sprovođenje vakcinacije dece predškolskog uzrasta, jer je obuhvat MMR vakcinom kod njih još uvek ispod željenog nivoa, dok je obuhvat dece u školskom uzrastu iznad 95 posto”, navela je dr Ilić.

Pad broja obolelih, prema njenim rečima, očekuje se nakon zadovoljavajućeg obuhvata vakcinisanih obveznika i dolaskom toplijih prolećnih dana i ređeg boravka većeg broja osoba u zatvorenom prostoru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.