Ne mare za riblji fond

VIDEO K9: Sugrađane sklone otvorenom prostoru i ribolovu, u Ribolovačkom savezu Vojvodine upozoravaju da je još uvek na snazi zabrana za pojedine vrste koje su u periodu mrešćenja.

0
1106

Mrešćenje šaranaje u toku na Dunavu, Tisi i Tamišu. Ovaj period koriste nesavesni ribolovci koji ne mare što će izlovom u ovom periodu ugroziti ionako osiromašen riblji fond u našim vodama, upozoravaju u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

“Znači nesavesni ljudi, mahom poljoprivrednici, da ne kažem seljaci iz sela, traktor upale i stave vile, izađu tamo gde je bitka šarana i nabodu jedno 2 šarana tim vilama i bež’ u traktor i kući. Mi to znamo, jer stalno spominjemo nesavesne ljude, ali ima i onih savesnih koji nam to javljaju”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Stoga je, ističe Jovanović, ovo period i pojačanog opreza njihove ribočuvarske službe.

“Ovo je pir za ribokradice. Ima jako puno nesavesnih ljudi koji će, eto, pokušati te šarane, uzgred budi rečeno, meso šarana kada je u mrestu i nije nešto posebno ukusno, valjda se ta hemija nešto promeni i bude pomalo kiselkasto, ali nije to razlog da ga ne spasemo i da mu ne dozvolimo da se izmresti, pa ćemo imati narednih godina šta da pecamo”, kazao je Jovanović.

Uprkos pojačanom radu ribočuvara, volontera i dobre saradnje s policijom, ribokrađu u ovom obimu je nemoguće sprečiti na svim mestima, rekao je Jovanović, koji je apelovao na savest onih koji su u iskušenju da love ribu u mrestu, ali i na ostale građane da prijave nadležnima ukoliko primete ribokradice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.