“Ne ljuti se, igraj za malog vatrogasca”

VIDEO K9: Igricu "Ne ljuti se, igaj za malog vatrogasca" Vatrogasni savez grada Novog Sada pripremio je u cilju približavanja vatrogastva i preventivne zaštite od požara deci kroz igru, jer igra je najlakši način učenja.

0
846

Vatrogasni savez grada Novog Sada već godinama deci drži edukacije na temu zaštite od požara, a igrica je dobar način da im se zadrži pažnja, kažu u Savezu.

Igrica je slična igri Čoveče ne ljuti se, ali sadrži veliki broj edukativnih koraka koje igrači moraju proći da bi na kraju odneli pobedu.

“Dalje smo im kroz igru pokazali da postoje određene vatrogasne sprave koje pomažu njima da savladaju određene prepreke. Tako smo i ovde postavili lestve preko kojih se igrač, kada dođe u podnožje lestvi, prečicom pređe do jednog dela polja, preskoči deo polja, onda ima vatrogasno crevo i sad, kad igrač dođe na mesto gde je mlaznica, mora da se vrati na mesto gde mu je ostalo uvijeno crevo, jer kroz uvijeno crevo ne može da prolazi voda. Dalje imamo semafor, gde u uputstvu kaže da treba da propusti jedno bacanje jer svi učesnici u saobraćaju, pa i vatrograsci, moraju da poštuju saobraćajne propise”, pojašnjava igru Ljubica Krnjaić, sekretarka Vatrogasnog saveza grada Novog Sada.

Ovo je prilika da se roditelji i drugi članovi domaćinstva igraju s decom, ali i deca međusobno, a da usput nešto korisno i nauče.

“Onda imamo na vatrogasnim vozilima broj 193, da nauče i zapamte broj vatrogasaca, da pozovu ako im treba pomoć vatrogasaca. Start smo stavili na vatrogasni dom, a cilj je ovde gore u vrhu i posle broja sto je sličica zapaljene kuće, tako da je cela priča zaokružena”, rekla je Krnjaić.

Tragična statistika kojoj smo svedoci jasno nam govori da su veštine zaštite od požara od životne važnosti, te upozorila je Krnjaić, sa obukom treba krenuti od malih nogu, a igrica je pravi način za to.

U dizajnu nove igrice učestvovala su i su deca vatrogasaca, kao i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.