Ne kockaj se životom!

  VIDEO K9: Brojni su faktori rizika koji utiču na razvoj patološkog kockanja. Kako se izboriti sa njima bila je današnja tema u Centru za prevenciju i odvikavanje od patološkog kockanja ,,Život nije igra''.

  284

  Da bi se kockanje iz zabave razvilo u patološku zavisnost ne postoji jedan već kombinacija više faktora, kaže psiholog u Centru za prevenciju i odvikavanje od patološkog kockanja.

  “Jedan od najvećih faktora rizika je dostupnost kladionicama i automat klubovima. Što je njihova veća brojnost to je i veći broj mladih koji će odlaziti na ta mesta i rakreativno kockati, a samim tim će i biti veći broj onih koji će se izdvojiti kao zavisnici od kockanja”, rekla je Jasmina Leković, psiholog u Centru Život nije igra.

  Takozvana ‘početnička sreća’ još je jedan od rizika za oboljevanje od ove zavisnosti. Oni koji su osetili euforiju dobitka, kako kaže Leković, retko će se tu zaustaviti i nastaviće da igraju.

  “Veliki rizik je i kada počnu da povećavaju uloge oni koji dobiju nešto u igri povećavaju uloge kako bi dobili još više, a rizično je i kad pokušavaju da povrate novac koji su izgubili”, kazala je Leković.

  Roditelj koji kocka je takođe faktor rizika, jer su oni uzor svojoj deci, pa je time velika verovatnoća da će i dete kockati, smatra Leković.

  “Često čujem od svojih klijenata da se klade sa svojim roditeljima, da igraju rekreativno za sitne uloge, a i roditelji kažu da nisu ni mislili da klađenje može da dovede do bolesti zavisnosti”, navela je Jasmina Leković, psiholog u Centru Život nije igra.

  Pojedini stilovi porodičnog vaspitanja mogu da povećaju rizik za razvoj patološkog kockanja, kaže Leković, pa tako porodice koje daju previše slobode i poverenja svojoj deci, prema njenom mišljenju, su takođe nosioci rizika.

  “Jedan od faktora rizika su i vršnjaci koji kockaju, jer u periodu adolescencije je jak uticaj vršnjaka, tako da pojedinac, ako želi da pripada grupi i da bude omiljen, on će se truditi da bude omiljen i da bude kao i njegovi vršnjaci”, istakla je ona.

  Impulsivni ljudi su pod rizikom da kod sebe razviju tu zavisnosti ukoliko dođu u kontakt sa nekim oblikom kockanja, navela je Leković, jer imaju nisku samokontrolu i ne razmišljaju o posledicama svog ponašanja. Ona je upozorila i da društvo utiče na razvoj patološkog kockanja time što reklamira igre na sreću i šalje poruku lake i brze zarade.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.