Ne jenjavaju napadi na slobodu medija

VIDEO K9: Povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, mreža TV Al Džazira Balkans objavila je kratki promotivni spot u kojem je prikazana današnja pozicija medija kao taoca sistema i centara moći.

231

Svetski dan slobode medija obeležen je 3. maja. Bio je to povod za čestitanje novinarima i medijskim radnicima, ali i prilika da se ukaže na važnost slobodnog rada medija, osvrne na stanje medijskih sloboda te objavi Indeks slobode medija. A kakvo je zaista stanje u medijima?

Prema podacima Komisije za zaštitu novinara, u poslednjoj deceniji je ubijeno, zatvoreno i nestalo 3088 novinara i medijskih radnika. Svi oni stradali su radeći svoj posao.

Novinarstvo svakoga dana postaje sve opasniji poziv, delom zbog izveštavanja iz konfliktnih žarišta u svetu, a delom zbog povećane agresije na novinare u vidu pretnji, uvreda i fizičkih napada. Novinarima se sudi i ućutkuju ih presudama i kaznama, hapšenjima, policijskim nasiljem i pretresima. Kažnjavaju se za klevetu i sramoćenje, dok sistemi ukazuju na važnost slobode izražavanja i značajnu ulogu koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

Svetski indeks medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica (RSF), koji analizira situaciju u 180 zemalja i teritorija svake godine, pokazuje da je u mnogim državama prisutna atmosfera straha, a da tome doprinosi animozitet političara prema novinarima.
Osim Slovenije, sve zemlje regije na ovoj lestvici nalaze se u rasponu od 63. do 104. mesta, što je pokazatelj stvarnog stanja medijskih sloboda.

Da na ovaj negativan trend nisu imune ni evropske i demokratske zemlje dokaz je niz ubistava novinara, čiji su počinioci većim delom nepoznati. Među novinarima ubijenim od 2017. do danas su Lyra McKee, Jamal Khashoggi, Viktorija Marinova, Ján Kuciak i Daphne Caruana Galizia.

I tokom 22 godine rada Al Jazeere 11 novinara Mreže je ubijeno, mnogi su zatvoreni, a stotine su uznemiravane. Njihovi portali bili su izloženi sajber napadima i zahtevano je njihovo gašenje. Novinar Mahmoud Hussein pritvoren je u Egiptu, gdje ga drže više od 800 dana bez optužbi, suđenja ili osude, kršeći i egipatsko i međunarodno pravo.

Sve ovo bilo je povod za kratki promotivni spot Al Jazeere Balkans kojim simbolično ukazuju na globalne pretnje slobodi medija. U jednominutnom spotu u kojem glavnu ulogu ima Arben Bajraktaraj, francuski glumac albanskog porekla, prikazana je današnja pozicija medija kao taoca sistema i centara moći.

Al Jazeera Balkans podseća da se novinarima mora omogućiti pravo na slobodan rad.

Jer novinarstvo nije zločin.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.