“Ne damo livadicu!”

VIDEO K9: Grupa građana pod imenom "Ne damo livadicu" zakazala je za nedelju protest na uglu ulica Kisačke i Jovana Subotića. Namera im je, kako kažu, da spreče izgradnju stambene zgrade na tom mestu na kojem se trenutno nazi mini park za istrčavanje pasa, na kojem se neretko igraju i deca.

0
538

Za ovu livadicu, koja je jedna od retkih zelenih oaza u tom delu grada, grupa građana pokrenula je inicijativu pod motom ”Ne damo livadicu”, formiranu kao odgovor na najavljenu izgradnju višespratnice na mestu današnjeg parkića, koji svakodnevno, kako kažu, koristi nekoliko stotina građana.

“Mi smo za nedelju od 17 časova zakazali javni skup pod sloganom ”Ne damo livadicu”, ovde na ovoj zelenoj površini gde stojimo, dakle nalazi se na uglu Jovana Subotića i Kisačke, a razlog je to što je po nacrtu urbanističkog plana ovde planirana izgradnja jedne osmospratnice”, rekao je Đorđe Majstorović iz ovog udruženja.

Prema tom planu, doduše, predviđeno je da buduća zgrada ima takozvani zeleni krov. Međutim, prema rečima Majstorovića, investitor nije u obavezi to da uradi i taj krov ne bi bio javna površina, već privatna.

“Inače, ovo je samo deo tog šireg plana za ovaj kraj oko Ulica vojvode Bojovića i po tom planu predviđa se uređenje 190.000 metara kvadratnih ukupno, od čega bi samo 183 metra kvadratna bila zelena površina, tako da mi smatramo da je to manje od jednog promila i da je to smešno jako malo”, kazao je Majstorović.

Upravo je to, prema njegovim rečima, glavni razlog zbog kojeg su se organizovali i rešili da pokrenu inicijativu, kako bi sačuvali ovu zelenu površinu.

“Mi se takođe pozivamo i na izjavu ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, koji je pre nekih mesec dana izjavio da Srbija spada u region gde je ta prosečna temperatura u najbržem rastu, tako da mi smatramo da su leta u gradu sve nepodnošljivija, a i samim tim borba za ovakve zelene površine je jako bitna. Dakle, pozivamo sve ljude da nam se pridruže u nedelju u 17 časova, pokrenućemo i peticiju koja će se potpisivati ovde na licu mesta”, naveo je Majstorović.

Sugrađani, uputio je on, pomenuti regulacioni plan mogu pogledati na sajtu Urbanizma, kao i u MZ ”Prva vojvođanska brigada”, u Narodnih heroja broj 5.

Primedbe na ovaj nacrt mogu se podneti u Radničkoj ulici broj 2, u Zavodu za urbanizam, u omladinskom centru CK13 gde će biti i javni sastanci. Sve žalbe i peticije mogu da se podnesu do 12. maja, kada je raspisana i javna rasprava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.