NE DAJTE DECI DA JEDU SLATKIŠE – DA NE BI ZAVRŠILA U ZATVORU!

Deca koja svakodnevno jedu slatkiše imaju veće šanse da budu agresivna kad odrastu, pokazalo je novo istraživanje britanskih naučnika.

944

Istraživanje naučnika Univerziteta u Kardifu, u kome je učestvovalo oko 17.500 ljudi, prvo je koje je pronašlo vezu između nasilnog ponašanja u odrasloj dobi i konzumacije velike količine ušećerene hrane u dečjem uzrastu.

Istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu “British Journal of Psychiatry”, pokazalo je da desetogodišnjaci koji svaki dan jedu ušećerenu hranu imaju znatno veće šanse da će biti osuđeni zbog nasilnog ponašanja od 29. do 34. godine života.

Oko 69 odsto učesnika koji su bili nasilni u tim godinama svakodnevno je jelo slatkiše dok su bili deca, u poređenju sa samo 42 odsto učesnika koji nisu bili nasilni, piše portal “Moj doktor”.

Vođa istraživanja dr Simon Mur je rekla da je omiljeno objašnjenje naučnika da ćedeca, ako im se svaki dan daju slatkiši, naročito čokolada, teže naučiti kako čekati nešto što žele.

”Zbog tog pomanjkanja zahvalnosti mogli bi da počnu da se ponašaju impulsivnije, a impulsivno ponašanje je usko povezano s delikvencijom”, rekla je Mur.

Inače, dr Mur je i ranije radila s maloletnim prestupnicima i na osnovu vlastitih iskustava je zaključila da pravilna ishrana može da smanji agresiju.

 

(Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.