NBS: USKLADITI POTROŠNJU SA PROIZVODNJOM

743

VIDEO K9: Osnovni zadaci buduće rekonstruisane vlade u oblasti ekonomije trebalo bi da budu, po uverenju guvernerke, restrukturiranje dugova zemlje i stavljanje pod kontrolu svih tokova i trošenja novca u državnim institucijama. Da bi se to postiglo, moramo trošiti samo onoliko koliko zaradimo, a nikako više od toga, upozorila je Tabaković.

Ključni izazovi ekonomske politike za naredni period su postavljanje osnova za održiv i stabilan privredni rast kao i smanjenje stope nezaposlenosti, ukazala je Tabaković i dodala da je restrukturiranje dugova jedan od najvećih problema sa kojima će se vlada suočiti.

Ona je napomenula da je, prema podacima iz juna ove godine, javni dug Srbije dostigao 60,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, i da njegov nivo jeste održiv pod uslovom odlučnog sprovođenja čvrstih mera fiskalne konsolidacije koje su nedavno usvojene. Pored toga, vlada mora da sva neproduktivna trošenja i sve tokove novca koji joj po prirodi stvari pripadaju – stavi pod kontrolu, i da se pokaže odgovornim osnivačem i upravljačem institucijama i javnim preduzećima, istakla je ona.

Najvažniji zadatak za sve ekonomije u svetu, pa i za srpsku, je prilagođavanje troškova mogućnostima, odnosno dovođenje u ravnotežu potrošnje sa proizvodnjom i zaposlenošću, rekla je Tabaković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.