NBS upozorava na falsifikate

VIDEO K9: Na milion komada orginalnih novčanica u opticaju bude otkriveno oko 5 falsifikovanih, upozoravaju iz Narodne banke Srbije.

0
40

Narodna banka Srbije otkrila je tokom prošle godine 2.110 komada falsifikovanih dinarskih novčanica, od kojih čak 97 odsto u apoenima od 500, 1.000 i 2.000 dinara. Falsifikati novčanice od 5.000 dinara, pronađeni su u svega jedan odsto svim otkrivenih slučajeva.

Prema poređenju otkrivenih falsifikata sa gotovim novcem u opticaju, na milion komada orginalnih novčanica u opticaju ima 4,55 falsifikovanih novčanica, kažu u Sektoru za poslove sa gotovinom Narodne banke Srbije.

Od novčanica stranog novca koji su u NBS primljeni pod sumnjom da su falsifikati, u prošloj godini je to potvrđeno u 890 slučajeva. Od toga je najviše evra, čak 815 novčanica, najčešće u apoenima od 100 i 50.

Dolar koji je ranijih godina važio za jednu od valuta koja se najčešće falsifikuje, zbog čega se prilikom njegove prodaje ili kupovine upisuje broj novčanice i ime osobe koja vrši transakciju, izgleda da je postao manje zanimljiv falsifikatorima. U 2020. godini otkriveno je, 46 falsifikata američkog dolara, od kojih je u 45 slučajeva, bio u pitanju apoen od 100 dolara.

Ekspertizu svih prijavljenih, sumnjivih novčanica radi Narodna banka Srbije. Iz ove ustanove preporučuju građanima da, ukoliko sumnjaju da su u posedu falsifikovane novčanice, da odu u najbližu policijsku stanicu i da to prijave ili da odu u najbližu poslovnu banku. Novčanica će u oba slučaja završiti na ekspertizi, a građanin će dobiti izveštaj da li je reč o originalu koji će im, u tom slučaju, biti vraćen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.