NBS: Nikako ne kupujte strane valute na ulicama Srbije

Narodna banka Srbije otkrila je tokom 2020. godine 2.110 komada falsifikovanih novčanica dinara.

0
9

Od ovog broja, čak 97 odsto bilo je u apoenima od 500, 1000 i 2000 dinara. Falsifikati novčanice koje su najređe u opticaju, u apoenima od 5.000 dinara, pronađeni su u svega jedan odsto svim otkrivenih slučajeva.

“Ako se uporede otkrivene falsifikovane novčanice gotovog novca s gotovim novcem u opticaju, vidi se da je na milion komada orginalnih novčanica u opticaju otkriveno 4,55 falsifikovanih novčanica, odnosno na milijardu dinara u opticaju otkriveno je 8.009,28 dinara falsifikovanog novca”, kažu u Sektoru za poslove sa gotovinom Narodne banke Srbije.

Od novčanica stranog novca koji su u NBS primljeni pod sumnjom da su falsifikati, u prošloj godini je to potvrđeno u 890 slučajeva. Od ovog broja, najveći je broj novčanica evra, čak 815, od čega najčešće u apoenima od 100 i 50.

Dolar je, za razliku od ranijih godina kada je važio za jednu od valuta koja se najčešće falsifikuje, a zbog čega se i prilikom njegove prodaje ili kupovine upisuje broj novčanice i ime osobe koja vrši transakciju, postao manje zanimljiv falsifikatorima.

U 2020. godini otkriveno je, naime, 46 falsifikata američkog dolara, od kojih je, u čak 45 slučajeva, bio u pitanju apoen od 100 dolara.

Iz Sektora za poslove sa gotovinom NBS napominju da je policija, u februaru prošle godine, zaplenila 20.564 komada falsifikata u apoenu od 100 dolara (što je nominalno čak dva miliona američkih dolara).

Ekspertizu svih prijavljenih, sumnjivih novčanica radi Narodna banka Srbije. Njihov predlog za građane,  ukoliko imaju sumnju da su u posedu falsifikovane novčanice, je da odu u najbližu policijsku stanicu i da to prijave, a druga da odu u najbližu poslovnu banku. Novčanica će u oba slučaja završiti na ekspertizi, a građanin će dobiti izveštaj da li je reč o originalu. Naravno, ukoliko je novčanica original biće vraćena vlasniku.

(Kompletnu vest možete pročitati na srbijadanas.com)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.