Naučnici upozorili: Na Zemlji neće moći da živi ni milijardu ljudi

Čovečanstvo je prešlo tačku bez povratka! Čak i ukoliko čovečanstvo smanji ispuštanje staklenih gasova, kao što je predviđeno Pariskim klimatskim sporazumom, sama planeta bi mogla omesti ljudske napore i zauvek se pretvoriti u staklenu baštu, utvrdila je naučna studija objavljena juče.

0
290

Uz takav scenario, prosečna temperatura na Zemlji mogla bi biti 4 ili 5 Celzijusevih stepeni viša u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što bi bilo mnogo više nego što je zadato Pariskim sporazumom (najviše +2 stepena Celzijusa), navodi se u toj studiji časopisa “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS), a prenosi “Jutarnji list”.

Emisije staklenih gasova već su prouzrokovale porast prosečne temperature na Zemlji za 1 stepen, povećavajući verovatnost i intenzitet letnjih vrućina, suše i olujnih nevremena.

Naučnici opisuju deset aspekata Zemljinog sistema koji su danas neutralni ili deluju blagotvorno, ali bi u budućnosti mogli biti kobni, uzrokujući veća ispuštanja ugljenik dioksida i metana u atmosferu nego sve ljudske aktivnosti zajedno.

Radi se o procesima koji uključuju otapanje permafrosta, gubitak metanskih hidrata s dna okeana, potonuće slabijeg zemljinog i okeanskog ugljenika, gubitak arktičkog letnjeg morskog leda i smanjenje antarktičkog morskog leda i polarnih ledenih kapa.

Te su prekretnice povezane s temperaturama iznad kojih će oslobađanje tih gasova biti neminovno.

“Kada se dosegne kritična tačka, proces reakcija se samoodržava”, ističe se u studiji u kojoj naučnici izražavaju zabrinutost da bi se Zemlja mogla približiti granici na kojoj će postati peć za sušenje.

Zagrevanje za 3 stepena moglo bi na kraju značiti smrtnu presudu za 40 odsto amazonske prašume, navodi se u nedavnom istraživanju.

Požari koji nisu uključeni u taj model, mogli bi ubrzati to propadanje zbog koga u atmosferi mogu završiti milijarde tona CO2.

Svi ti mehanizmi su međusobno povezani, misle autori studije, i svaki može pokrenuti onaj drugi.

“Svi ti događaji zajedno mogli bi podstaknuti Zemljin sistem na nov način funkcionisanja”, zaključio je Hans Joahim Šelnhuber, koautor studije i direktor Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih uticaja.

On je ocenio i da na Zemlji koja će biti toplija za 4 do 5 stepena neće moći živeti više od milijarde ljudi. (Jutarnji list, Blic)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.