Naučnici rade na vakcini za koronavirus. “Batut”: U Srbiji uspostavljene sve mere u skladu sa preporukama SZO

Za razliku od mnogih prethodnih epidemija, kada su bile potrebne godine i godine da se izrade vakcine za zaštitu ljudi, sada su istraživači počeli da rade na na vakcini koja bi doprinela zaustavljanju ove epidemija, svega nekoliko sati nakon što je virus identifikovan.

0
92

Kineski zvaničnici vrlo brzo su objavili genetski kod korona virusa. Ta informacija pomaže naučnicima da odrede odakle je virus najverovatnije potekao, kako bi mogao da mutira tokom širenja epidemije i kako da zaštite ljude od njega.

Uz tehnološki napredak i veću spremnost vlada širom sveta da odvoje novac za istraživanja novootkrivenih bolesti, istraživačke ustanove bile su spremne da brzo krenu u akciju.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija objavila je da je, prema poslednjim podacima, 213 osoba umrlo od posledica koronavirusa, dok je 9.692 zaraženo.

Institut za javno zdravlje “Batut” saopštio je da jučerašnja odluka Svetske zdravstvene organizacije o proglašavanju vanredne situacije na globalnom nivou zbog koronavirusa podrazumeva i omogućava aktiviranje procedura za vanredne situacije što ima za cilj da obezbedi brzu međunarodnu pomoć od strane SZO državama članicama kojima je pomoć potrebna u sprečavanju širenja virusa.

Cilj zasedanja Odbora za vanredne situacije pri SZO bio je da proceni trenutnu situaciju u svetu u odnosu na epidemiju izazvanu novim koronavirusom i da u skladu sa tom procenom preporuči generalnom direktoru SZO da li je potrebno i stručno opravdano proglasiti javno zdravstvenu pretnju od međunarodnog znacaja, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Instituta.

Državama clanicama SZO se preporučuje da i dalje nastave sa primenom mera koje su već uspostavljene, uz praćenje daljih preporuka SZO u narednim nedeljama, dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, u Republici Srbiji, u skladu sa preporukama SZO, uspostavljene su potrebne sve mere u cilju brze detekcije eventualnih slucajeva obolevanja izazvanih novim koronavirusom, adekvatnog epidemiološkog zdravstvenog nadzora, kao i primenu svih neophodnih procedura – algoritama za postupanje sa sumnjama na prisustvo novog koronavirusa, a sve u cilju sprečavanja i kontrole širenja infekcija na teritoriji Srbije. (BBC, agencije, Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.