NATO mobiliše 90.000 vojnika za vojnu vežbu

NATO namerava da angažuje 90.000 vojnika za najveće vojne vežbe od kraja Hladnog rata radi odvraćanja ruske agresije, objavila je nemačka agencija DPA.

0
13

Scenario za vežbu „Steadfast defender“, koja bi trebalo da počne u februaru, je ruski napad na savezničku teritoriju, čime bi se aktivirao član pet Severnoatlantskog ugovora, koji garantuje kolektivnu odbranu.

Britansko ministarstvo obrane je nedavno saopštilo da će oko 20.000 britanskih vojnika iz pomorskih, vazdušnih i kopnenih snaga učestvovati u ovogodišnjim vežbama.

Vežbe će biti fokusirane na uzbunjivanje i raspoređivanje nacionalnih i višenacionalnih kopnenih snaga u slučaju ruskog napada. Član pet do sada je aktiviran samo jednom, posle napada Al Kaide na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001.

Najveće vežbe NATO saveza posle Hladnog rata do sada su održane 2018. godine, uglavnom u Norveškoj, a u njima je učestvovala oko 51.000 vojnika, prenosi Hina.

Članice NATO Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da će biti na prvoj liniji odbrane u slučaju ruske agresije. (kraj) is

Mnoge zemlje na istočnom krilu NATO strahuju da bi jednog dana mogle da se suoče sa sličnom sudbinom koja je zadesila ukrajinski narod, koji se gotovo dve godine bori protiv ruske invazije. (FoNet, agencije, N1)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.