NATO, legitimna politička opcija

VIDEO K9: Odluka za ulazak u Evropsku uniju ili NATO savez je legitimna politička opcija o kojoj je potrebno razgovarati sa stanovišta nacionalnog interesa, a ne predrasuda i neznanja. Ovo su u emisji Otvoreni ekran rekli su gosti iz Centra za globalizaciju i Srpskog pokreta obnove.

0
275

Srbija je, prema rečima direktora Centra za globalizaciju, mala država koja se trudi da modernizuje svoje društvo, podigne sistem vrednosti na viši nivo i ekonomski napreduje, a realnost je da je okružena zemljama koje su članice EU i NATO pakta.

“I u tom kontekstu to je teško izveszi ako vi nemate podršku baš tih zemalja koje su paradigme, odnosno primeri za uzor kako jedna moderna država u 21. veku treba da izgleda kada su u pitanju ljudska prava, standardi građana, kada su u pitanju mnoge stvari”, naveo je Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju.

Indikativno je i to, kako je rekao, da mladi iz Srbije odlaze iz zemlje upravo na Zapad. Bezbednosni štit čitavog zapadnog sistema vrednosti i bogatstva, istakao je Miletić, upravo je NATO savez tih 29 država od kojih ni jedna, bez obzira na krize, nije dovodila u pitanje svoje članstvo u Alijansi.

“Međutim, često razmišljam, svet se neprestano menja i mi stalno imamo neke nove elemente koji prosto ukazuju da nekada i nije loše igrati na više karata, ako možete i dokle možete. To je ta politička procena jednog društva, države, da li treba igrati na više karata, do kada, ako igrate i koliko je to sve realno da je u interesu građana”, kazao je Miletić.

O ovim važnim pitanjima neophodan je razgovor, a protivljenje velikog broja građana Srbije evroatlantskim integracijama posledica je, između ostalog, predrasuda i neznanja, smatraju u SPO.

“Kada pričamo o evroatlantskim integracijama, SPO zahteva da se narativ promeni, odnosno, da počnemo da razmišljamo o našem nacionalnom interesu. Meni je jako teško uvek kada čujem neke priče, a svi smo svedoci toga, da na neki volšeban način oni koji su za Srbiju na Istoku su patriote, a oni koji su za Srbiju na Zapadu su izdajnici. I to je neki narativ koji je opstao. Profesor Miletić kaže ‘menjaju se geostrateške okolnosti, menjaju se neke stvari’, ali se postavlja pitanje kako to da se nikada ne promeni taj neki diskurs ovde unutar nas i našeg društva”, naveo je Aleksandar Cvetković, direktor SPO.

Ulazak u evroatlantske intergracije je je legitimna politička opcija, zaključio je Cvetković, čemu svedoči činjenica da su sve zemlje bivšeg istočnog bloka posle pada Varšavskog pakta ušle u Partnerstvo za mir, a nakon toga otišle i korak dalje ulaskom u NATO savez.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.