NATO i EU postigli “istorijski dogovor”

Lideri NATO i EU potpisali su "istorijski sporazum" koji je ojačao njihovu saradnju u odbrani protiv novih izazova.

399

Dogovor je potpisan danas u Varšavi, neposredno pred samit NATO-a, kako bi se pokazalo jedinsvo zapada u suočavaju sa pretnjama sa istoka i juga, prenosi AP.

Sporazum su potpisali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Stoltenberg je izjavio da je ovo istorijski dogovor, koji je dao “novu suštinu, novi podsticaj u saradnji EU i NATO-u vođenju hibridnih ratova, sajber napada i zaustavljanju masovnih nelegalnih migracija”.

Tusk je rekao da će novi sporazum popraviti situaciju u kojoj ponekad deluje kao da su “NATO, kao vojni savez, i EU – politički i ekonomski blok, i na različitim planetama a ne u istom gradu”.

“Obe organizacije imaju sedište u Briselu, mada su neke države članice samo jedne od ove dve organizacije,” primetio je Tusk.

Hibridni ratovi, inace, uključuju različito oružje poput propagande, psiholoških kampanja, sajber napada i upotrebe političkog, ekonomskog i energetskog pritiska. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.