Nastavljeno testiranje učenika na narkotike

VIDEO K9: Testiranje učenika na psihoaktivne supstance u našim osnovnim i srednjim školama nastavljeno je i ove školske godine. Besplatne testove u školama podižu roditelji koji žele da testiraju svoju decu, a samo testiranje je anonimno i dobrovoljno.

0
332

Prošle godine je iz gradskog budžeta izdvojeno 10 miliona dinara za 21.000 testova na psihoaktivne supstance u akciji preventivnog besplatnog testiranja učenika osnovnih i srednjih škola na drogu.

Akcija se, kako navode u Koordinacionom telu, uspešno odvija i naišla je na razumevanje velikog broja roditelja.

“Sa ponosom mogu da kažem da je grad Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je pokrenuo preventivnu akciju besplatne podele testova na drogu roditeljima učenika osnovnih i srednjih škola i to učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola i svim đacima srednjih škola”, rekao je Dejan Drobnjak, policijski inspektor.

Od maja je školama podeljeno 18.000 testova, a ostatak će biti distribuiran tokom prvog polugodišta. Drobnjak je apelovao na roditelje da u školama podignu testove koji su besplatni. Roditelji nisu obavezni da testiraju svoje dete, a ukoliko to učine, ne moraju nikoga da obaveste o rezultatima.

“Mogu da kažem da je akcija ocenjena visokim ocenama kako od strane roditelja tako i od strane svih institucija u Republici Srbiji i naišla je na pozitivan prijem pre svega kod roditelja. Osnovni cilj ove akcije jeste da se sačuva zdravlje i životi naše dece i da se na taj način odupremo jednim od najvećih problema kojima se naša omladina i deca suočavaju, a to je narkomanija”, kazao je Drobnjak.

Ukoliko test pokaže da je dete pozitivno na neku psihoaktivnu supstancu, roditeljima su, prema Drobnjakovim rečima, na raspolaganju sve nadležne institucije.

Kako se ova akcija pokazala kao veoma korisna, Drobnjak je najavio da će ona biti nastavljena i naredne godine u novosadskim školama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.