NASTAVLJENI SUKOBI U ATINI ZBOG UBISTVA REPERA I ANTIFAŠISTE FISASA

612

(VIDEO K9)Sukobi policije i demonstranata u Grčkoj izbili su tokom  protesta zbog prošlonedeljnog ubistva repera i antifašističkog aktiviste Pavlosa Fisasa. Okupljeni su krenuli ka prostorijama stranke ekstremne desnice Zlatna zora, čiji se član sumnjiči da je ubio muzičara.

Policija je  upotrebila suzavac i šok-bombe nakon što su demonstranti bacali flaše i kamenje na pripadnike interventne jedinice, koji su blokirali prilaze štabu stranke.

Demonstranata u Atini  najmanje je 7.000, prema podacima agencije AP. Pozivaju na slom nacista i fašista. I sam gradonačelnik pozvao je građane da se okupe i suprotstave ovim pojavama u društvu. Stranka “Zlatna zora” i dalje je treća po popularnosti, ali je počela da gubi glasove posle ubistva muzičara.

[quote_box_center]]Plašimo se da izađemo iz svojih domova. Pripadnika Zlatne zore ima svuda. Napadaju i tuku ljude zbog njihove veroispovesti, pola, svega. Zlatna zora mora da se suoči sa zakonom. Mora se pronaći rešenje kako bi ljudi prestali da ih podržavaju. Nalaze se čak i unutar škola, gde truju našu decu – rekli su neki od demonstranata.[/quote_box_center

Skoro osmoro od 10 anketiranih okarakterisali su Zlatnu zoru kao “fašističku” i “zločinacku organizaciju”.

Ova stranka osvojila je blizu sedam odsto glasova i 18, od 300 mandata u skupštini, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. Njeni članovi i pristalice često se sumnjiče za povezanost u nasilničke napade, uglavnom protiv imigranata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.