Nastavljena seča šume na Šodrošu

VIDEO K9: Dan nakon što je Novi Sad proglašen za Evropski grad šuma, nastavljena je seča drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi za potrebe izgradnje novog mosta preko Dunava. Aktivisti su privremeno uspeli da zaustave seču na novosadskoj, ali ne i na sremskoj strani grada.

0
48

U Novom Sadu, koji je juče proglašen Evropskim gradom šuma, jedno po jedno, nestaju stabla na obalama Dunava.

Jutros je na Šodrošu i Kameničkoj adi nastavljena seča drveća za potrebe izgradnje novog mosta.

Na ovim lokacijama aktivisti već duže od 9 meseci pokušavaju da, kako kažu, odbrane poslednju autohtonu šumu u Novom Sadu.

Sugrađani koji dežuraju u “Šodroš survajver kampu” upozorili su jutros da je, kako tvrde, nelegalna seča nastavljena, te da su stali uz obeležene topole da ih odbrane svojim telima.

Podsetimo da je u junu prošle godine posečeno 11 topola na Šodrošu, a sada je nastavljeno raskrčivanje šume.

Aktivisti su i ovoga puta, kako kažu, uzalud pozivali u pomoć sve nadležne institucije. Jedini odgovor koji su dobili bio je, prema njihovim rečima, da se obrate javnom tužiocu.

Tvrde da je Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode seča šumeu ovom periodu izričito zabranjena, kažu da su od radnika tražili da im pokažu dozvolu o seči, ali ovi to nisu uradili iako su tvrdili da je imaju.

Prisutna je bila i policija koja je, kako navodi Katarina Krompić, legitimisala aktiviste.

Dodaje da nastavljaju do kraja borbu za očuvanje ove zelene oaze.

Seča je jutros privremeno zaustavljena na Šodrošu, dok se na Kameničkoj adi uveliko radi na pripremi terena za izgradnju mosta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.