Nastavljen Divan o Kineskoj četvrti

VIDEO K9: Druga javna rasprava na temu razvoja Kineske četvrti, održana je danas u SKC Fabrika, u organizaciji Fondacije "Novi Sad 2021".

0
535
Kroz nekoliko Divana i rasprave na Forumu za kulturu, Fondacija 2021 i Novosađani pokušavaju da nađu zajedničko rešenje za uređenje Kineske četvrti. 
“Prošli put smo saslušali jako veliki broj zakupaca prostora Kineske četvrti koji su imali različite ideje kako to da se sprovede. Ono što je jako dobro je i što smo zaključili na Forumu za kulturu, je taj suživot zanatlija kroz njihov kreativni rad poželjna stvar kada je u pitanju uređenje prostora Kineske četvrti i to je za nas jako važno, a ono što danas želimo je da razgovaramo i da čujemo od svih koji su ovde prisutni, a veliki broj je i građana koji su veoma zainteresovani za uređenje ovog prostora, to je šta će ispuniti ovaj prostor i na koji način ćemo ga organizovati. Želimo da čujemo njihove predloge”, rekla je dr Mirjana Kovačević, PR Fondacije “Novi Sad 2021”. 
Kovačević je istakla da zakupci koji su trenutno u Kineskoj četvrti jesu poželjni sustanari kreativnih industrija, ali važan parametar je njigova kreativna proizvodnja i način na koji će da pomažu svoje sustanare.
“Niko njih neće odavde terati, to je prva stvar. Dakle niko neće biti odavde oteran, kao što ne možemo nikog naterati da ovde bude nakon rekonstrukcije. Ono što je zaključak svih ovih razgovora, to je da su svi poželjni stanari Kineske četvrti, a to je njena autentičnost. Bez različitosti to ne bi bila Kineska četvrt”, navela je Kovačević. 
Kineska četvrt je pre 7 godina bila predviđena za rušenje i da od tada nisu produženi ugovori sa zakupcima, navela je Kovačević i dodala da s obzirom na to da je nastala promena, da se Kineska četvrt adaptira da bi se sačuvalo industrijsko nasleđe, svi oni moraju da budu svesni da ono što su ulagali u smislu adaprtacije prostora, to su radili na svoju ruku.
“Trenutno u smislu formalnog je da mi imamo plan detaljne regulacije koji za ovaj prostor definiše neku drugu namenu nego što je sadašnja. Sadašnja namena je možda nejasna ili nedovoljno jasno određena, a odnosi se pre svega na prostore koji služe izdavanje Gradu Novom Sadu. U novoj nameni koju je plan detaljne regulacije utvrdio ovo je kreativni distrikt u najširem smislu te reči koji znači da se ovde dešavaju neke nove industrije, odnosno neke nove delatnosti koje su vezane za kreativne industrije, kulturne industrije, umetničko stvaralaštvo, građanski aktivizam, omladinsko preduzetništvo i aktivizam i tako dalje. Ta omladinska komponenta je posebno naglašena”, rekao je Darko Polić iz Radne grupe za kulturnu infrastrukturu EPK 2021.
Plan detaljne regulacije utvrdio je šta u Kineskoj četvrti može da bude funkcionalno, kako će se tretirati ovaj prostor, ali ne i kako će to da funkcioniše i koji će sadržaj biti u tom prostrou, a do tih odgovora doći će se interakcijom kroz Divane i Forum za kulturu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.