Nastavak štrajka USPRS

VIDEO K9: Novi štrajk i protest prosvetnih radnika ponovo je u najavi. Prosvetari su i dalje nezadovoljni onim čime su bili nezadovoljni i pre dve godine, s obzirom da se, kako kažu, u međuvremeno ništa nije promenilo, iako su postojala obećanja od strane ministra i Vlade. Zato će Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u petak održati prostest ispred zgrade Vlade, a časovi će tog dana biti skraćeni.

0
342

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je za petak, 17. mart, protest ispred Vlade Srbije. Kako kažu iz Unije, protest je nastavak onog od pre dve godine, kada je nakon petomesečnog štrajka postignut dogovor, koji, navode, nije ispunjen.

“Niti je promenjen Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja, pogrešne stvari se tu menjaju, niti su napravljeni platni razredi, gde smo hteli da se ujednači u državi javna služba i da se zna visoka sprema – od toliko do toliko, niža od toliko do toliko, srednja u tom razmeru, a ne da neki imaju sa, recimo, sa srednjom ili osnovnom školom više nego oni koji su završili fakultet. To smo mi tražili, to je potpisano i trebalo je da bude primenjeno 1. januara. 2016, pa 1. januara 2017, tu ništa od toga nije pripremljeno. Mi sad tražimo da se to sprovede i da se ti potpisani dokumenti urade”, rekao je Milorad Ivančević iz USPRS.

Protest je najavljen u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije, gde će prisustvovati deo članstva, dok će svi članovi Unije sindikata imati tridesetominutnu nastavu tog dana. Iz Unije kažu da poslednji razgovori sa Vladom nisu završeni pozitivnim ishodom.

“Ja koliko znam i koliko sam upoznat, bilo je nekoliko razgovora, u zadnje vreme i nisu završeni sa pozitivnim ishodom. Tu uvek neko nedostaje ispred Vlade. Znači, pojavi se ministar prosvete, pojavi se ministar infrastrukture, ne pojavi se ministar finansija i onda je to začarani krug. Uvek neko fali. Tako da, u suštini, ništa nije urađeno”, naveo je Ivančević.

Uniju sindikata, kako je rekao, čini preko jedne trećine zaposlenih u prosveti, što je, smatra on, dovoljno reprezentativno da predstavlja interese svih zaposlenih, ali navodi i da bi ono što se potpiše sa Vladom u okviru posebnih kolektivnih ugovora, trebalo da važi samo za članove sindikata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.