Nastavak pregovora o minimalcu

VIDEO K9: Sindikati, poslodavci i predstavnici Vlade Srbije nastavljaju sa pregovorima o minimalcu, a kako su za našu televiziju prošle nedelje potvrdili u Savezu samostalnih sindikata Novog Sada i opština, sindikati neće odstupiti od zahteva da minimalac bude povećan na visinu iznosa minimalne potrošačke korpe.

0
25

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta, poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije, nastavljaju razgovor o povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu.

Na prvom sastanku prošle nedelje Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” predložili su da minimalna mesečna zarada bude 39.000 dinara, u visini vrednosti minimalne potrošačke korpe.

Unija poslodavaca Srbije predložila je da povećanje minimalca za oko šest odsto, koliko se očekuje da će biti privredni rast, a uz to od države traži da poveća neoporezivi deo osnovice te da vremenom potpuno oslobodi minimalac od poreza na zarade.

Ove godine minimalna zarada iznosi 30.900 dinara, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je i pre početka pregovora povećanje minimalca na oko 35.000 dinara.

Predstavnici Ministarstva finansija na prvom sastanku se nisu izjasnili o visini minimalne zarade, već su saslušali argumente sindikata i poslodavaca i konstatovali da minimalna zarada mora da bude “održiva”.

Ukoliko o povećanju minimalne zarade ne postignu saglasnost socijalni partneri, konačnu odluku prema Zakonu o radu doneće Vlada Srbije do 15. septembra.

Procenjuje se da minimalac u Srbiji prima oko 400.000 radnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.