Nastavak dijaloga u Briselu

VIDEO K9: Dokumenti iz Vašingtona mogu da vode ka sveobuhvatnom sporazumu Srbije i Kosova, rečeno je u Briselu pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine koje s e odvija uz posredovanje EU. Domaćini sastanka su šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

7

Lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti potvrdili su danas u Briselu šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu da su njihovi najviši prioriteti integracija u EU i nastavak rada na dijalogu o normalizaciji odnosa pod okriljem EU.

U zajedničkoj izjavi dvojice zvaničnika uoči današnjeg nastavka dijaloga stoji i da su se Vučić i Hoti “takođe obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama”.

“U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, koji se nadovezuju na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi s dijalogom, mogli bi da budu koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”, navedeno je u zajedničkoj izjavi objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Vučić i Hoti su se u petak u Beloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa i u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali su svako svoj primerak dokumenta nazvanog “Ekonomska normalizacija”, uz razliku samo u poslednjoj od 16 tačaka.

Teme današnjeg sastanka su pitanja nestalih i raseljenih i ekonomska saradnja, o kojima je bilo reči na prethodnim susrtima. Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavljen je u julu sastancima Vučića i Hotija, posle 20 meseci prekida zbog uvođenja kosovskih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, a potom i recipročnih ekonomskih mera.

Današnji sastanak je treći od obnove dijaloga, a drugi licem u lice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.