Nasmejano lice depresije

VIDEO K9: Na jednog čoveka koji počini samoubistvo, 20 puta je veći broj onih koji pomisle na taj čin, pokazuju podaci Centra ,,Srce“. U periodu pandemije broj ljudi koji su se tom centru javljali za pomoć je, kako kažu, neznatno povećan.

0
145

Prema podacima iz Centra ,,Srce“, naša zemlja se nalazi pri vrhu evropske liste kada je u pitanju stopa suicida.

Ovaj društveni problem pogađa sve uzrasne grupe, ali je zabrinjavajuće, kako kažu, da je ono u porastu među mladima.

,,Depresija ima hiljadu lica pa i ono nasmejano“ poručuju iz ovog Centra i dodaju da je prevencija samoubistva važna kako na državnom, tako i na lokalnom i individualnom nivou.

Različite generacije se opredeljuju za različite kanale komunikacija, te se tako mladi češće javljaju putem četa i mejla, dok stariji više zovu telefonom. Svi pozivi upućeni ovom Centru su besplatni, anonimni i poverljivi.

Volonteri Centra ,,Srce“, kojih je u ovom trenutku oko 40, nakon prijave za volontiranje, prolaze niz selekcija i obuka kroz koje uče kako da na najbolji način razgovaraju i pristupe ljudima sa određenim problemom.

Novosadski Centar “Srce” je volonterska, nevladina i neprofitna organizacija koja se bavi pružanjem emotivne podrške osobama u krizi i prevencijom samoubistva.

Njihove telefonske linije otvorene su od 14 do 23 časa, a čet je dostupan na dnu njihove internet stranice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.