Nasilje u porodici pod lupom zakona

VIDEO K9: Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, čija se primena očekuje 1. juna ove godine, trebalo bi da donese značajan napredak u borbi celokupnog društva i države protiv nasilja u porodici, kažu u novosadskoj Sigurnoj ženskoj kući.

0
357

Novi Zakon ne isključuje resurse koji su do sada bili primenjivani kada je nasilje u porodici u pitanju.

Naime, prema rečima rukovoditeljke Sigurne ženske kuće dr Nade Padejski Šekerović, i dalje bi trebalo da se koriste prihvatilišta za žene i decu, bez obzira što će se primenjivati oštrije mere za počinioce nasilja.

“Mere za počinioce nasilja je preventivna mera da do eskalacije ili do ponovnog čina nasilje ne dođe, ali svakako da će žrtvama nasilja biti potrebna kontinuirana, stručna, organizovana podrška psihologa, pedagoga, psihoterapeuta i socijalnog radnika, kako bi trajno izašli iz kruga nasilja, kako se ne bi, nakon što se situacija smiri, ponovo vratile počiniocu nasilja”, rekla je dr Padejski Šekerović.

Ona napominje da samo sistematskim stručnim radom, nakon što dođe do smirivanja situacije nasilja, odnosno do sprečavanja ponovnog nasilja, oni mogu da utiču i na žrtvu i na počinioca da do ponovnog nasilja ne dođe.

“A Sigurna ženska kuća, svakako pruža sigurnu psihološku podršku žrtvama nasilja u porodici, privremeno zbrinjavanje i sagledavanje mogućnosti organizovanja života bez nasilja”, navela je ona.

Svi stručni i nadležni učesnici u lancu sprečavanja nasilja do sada su prošli seminare koji su organizovani po lokalnim samoupravama, kaže dr Padejski Šekerović i dodaje da su urađane specijalne obuke za policijske službenike, za tužioce i zaposlene u sudovima koji će primenjivati novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Centar za socijalni rad će i dalje primenjivati sve što je u njihovoj ingerenciji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.