Nasilje u porodici – nasilje u društvu

VIDEO K9: Porodično nasilje problem je o kojem se u našoj zemlji sve češće govori, naročito nakon niza ubistava koji su potresli javnost u poslednje vreme. Reagovala je i država, pa su tako najavljene promene zakonske regulative u ovoj oblasti, a Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu oformilo je i posebno odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici. Šta kao pojedinci i društvo činimo da rešimo problem nasilja nad diskriminisanim grupama, bila je i tema emisije Otvoreni ekran.

484

O nasilju u porodici govori se sve više, naročito nakon poslednje serije brutalnih ubistava kojima su ona kulminirala.

U odnosu na period do pre samo desetak godina, kada se za nasilje u porodici smatralo da je privatan problem, ovo je priličan pomak u podizanju svesti građana o ovom društvenom problemu, smatra Danica Todorov, zamenica pokrajinskog ombudsmana.

[quote_box_center]“Naša država je promenom zakonodavnog okvira, kao garant ljudskih prava, preuzela obavezu i odgovornost da štiti žrtve ovog najrasprostranjenijeg vida kršenja ljudskih prava. Zato se o tome puno govori i čini se da malo činimo da tu pojavu zaustavimo i žrtve zaštitimo na najbolji mogući način”, smatra Todorov.[/quote_box_center]

U ogromnom procentu su muškarci nasilnici, a žrtve nasilja žene, deca i starije osobe u porodici, podseća Todorov i dodaje da je zakonodavni okvir koji imamo je dobar, ali je kaznena politika relativno blaga.

Prema njenim rečima, dobro je da je reagovala javnost koja je podstakla državu da krene sa promenama u ovoj oblasti, kao što je formiranje posebnog odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici pri Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

[quote_box_center]“Na nasilje u porodici moraju da reagujuju, osim društvene zajednice, i policija, centri za socijalni rad, zdravstveni sistem, tužilaštva i sudovi. Nikom nije prijatno da živi u društvu u kojem se rasplamsava i toleriše nasilje”, ističe Todorov.[/quote_box_center]

Zato je važno da pojedinci i duštvo u celini da svoj doprinos u borbi protiv, kako protiv nasilja u porodici, tako i protiv svih drugih oblika nasilja i diskriminacije koje trpe određene grupe u našoj zemlji; osobe sa invaliditetom, LGBT zajednica u Srbiji, kao najugroženija, manjinskih nacionalnih zajednica.

Dovoljno je, zaključuje Todorov, da svi zajedno otvorimo oči i nekim gestom, glasom ZA za neku pozitivnu promenu i prijavom nasilja, aktivno doprinosimo uklanjanjamo stereotipe i predrasude, i time se borimo za društvo bez diskriminacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.