Nasilje sve češće među mladim parovima

VIDEO K9: Porastu partnerskog nasilja, koje je sve češće i među mladima, doprinosi se i tolerantnim odnosom države prema negativnim društvenim pojavama, kažu u SOS Ženskom centru Novi Sad.

0
12

Zabrinjavajuće je što se u poslednje dve godine sve češće beleži nasilje u sve ozbiljnijim oblicima i u partnerskim odnosima mladih, kažu u SOS Ženskom centru koji već 17 godina pruža psihološku podršku žrtvama nasilja i posreduje u njihovoj vezi sa institucijama koje se bave rešavanjem ovog problema. Nasilje ima brojne forme i ne mora biti samo fizičko ili seksualno, što su najčešći slučajevi.

Treba biti svestan da nasilje u partnerskim vezama mladih postoji, da se javlja u različitim oblicima i da može biti veoma ozbiljno, istakla je Perić.

Svaki oblik nasilja je traumatski događaj koji žrtve teško prihvataju i često zatvaraju oči pred time da im se ono uopšte dešava.

Naše društvo na brojne načine doprinosi nasilju, kaže Perić, samim tim što je još uvek prilično mizogeno i patrijarhalno orijentisano i u kojem je prisutna tendencija rasta nezdravog nacionalizma. Taj trend sve je prisutniji i u nekim drugim zemljama, poput Poljske ili SAD gde su ponovo pokrenuta pitanja ograničavanja sloboda žena i nihovih prava na ravnopravnost, čime se, na najvišem državnom nivou, doprinosi porastu nasilja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.