Nasilje se ne sme prećutati

VIDEO K9: Bezbedna zajednica i društvo bez nasilja cilj je ka kojem se teži i u našoj zemlji, u kojoj se o ovim temama sve više govori u poslednjih petnaestak godina, zahvaljujući, pre svega, angažovanju civilnog sektora, koje je na neki način uslovilo i otvorenost institucija za izmene zakona i procedura.

0
10

Aktivizam, humanitarni rad, prisutnost na terenu i u institucijama, metod je koji može dati rezultate u povećanju stepena bezbednosti i smanjenju nasilja, što pokazuje i primer rada Udruženja policajaca i građana “Bezbedna zajednica”.

Žrtve koje su pretrpele nasilje, međutim, neretko gube poverenje u institucije osvrćući se na negativne primere koje nadležni sprovodili u praksi, verujući da prijavom nasilja mogu samo produbiti problem. Ines Savuljić iz Udruženja policajaca i građana “Bezbedna zajednica” ističe da svako nasilje mora biti prijavljeno, bez obzira da li žrtva ima poverenje u institucije ili ne.

Boban Pavlović iz ovog udruženja navodi da razvijanje tolerancije i ravnopravnosti mora početi od najranijeg uzrasta i pozitivnih primera u porodici i okruženju, gde je svest o ovoj neophodnosti u našem društvu još uvek nedovoljno prihvaćena, naročito u ruralnim sredinama.

Slučaj iz Sremske Mitrovice odjeknuo je u javnosti i otvorio pitanje o akušerskom nasilju koje je, prema svedočenju brojnih porodilja, evidentno u našim porodilištima i mnogo je veći problem u našem društvu nego što se to predstavlja, rekla je Savuljić.

Žrtve akušerskog nasilja ne govore dovoljno javno o tome i, nažalost, tek nakon ovakvog tragičnog događaja ta tema je pokrenuta malo transparentnije. Zaštita prava majke i deteta danas je na mnogo većem nivou što je dovelo do toga da se o ovim temama slobodnije govori, a samim tim i osudi akušersko nasilje te donesu mere za njegovo sprečavanje u našim porodilištima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.