Nasilje nije u opisu posla

VIDEO K9: U organizaciji Udruženja Prevent održana je i konferencija pod nazivom "Sigurna okolina za seksualne radnice", u kojoj su učestvovali predstavnici republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija, kao i civilnog sektora. Konferencija je organizovana neposredno pred Svetski dan borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama, koji je u nedelju obeležen u celom svetu.

0
352

Udruženje Prevent se već deset godina bavi radom sa seksualnim radnicama i na ovoj nesvakidašnjoj konferenciji predstavljeni su zdravstveni, socijalni i pravni aspekti bavljenja seksualnim radom u Srbiji.

“To je bilo prvo kroz terenski rad, obilaske mobilnom terenskom jedinicom, omogućavanje kondoma, savetovanja, testiranja na HIV, a od pre dve godine, Prevent je omogućio da seksualne radnice mogu doći u Svratište koje je namenjeno za njih i koje im omogućava, pored ovih usluga, još i usluge pomoći psihologa, socijalnog radnika, pravnika, održavanje higijene i mnoge druge, kao što su psihološke radionice, osnaživanje, kreativne radionice, rekao je Nebojša Đurasović, predsednik Udruženja Prevent.

U te dve godine preko 200 seksualnih radnica obuhvaćeno je projektom ovog Svratišta u Novom Sadu. Prethodne tri godine, istakao je Đurasović, bile su za Srbiju teške kada je reč o prevenciji HIV-a i Prevent je ostao jedino udruženje koje se bavi ovom populacijom kroz rad Svratišta.

 

Sva ostala, koja su radila u u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, su ugašena, ali se, prema Đurasovićevim rečima, očekuje da će u narednim godinama kroz nacionalnu strategiju za HIV i finansiranje od države i stranih donatora, ovi programi ponovo zaživeti.

 

“Od današnjeg skupa očekujemo da donosioci odluka budu informisani, da znaju za probleme sa kojima se susreću seksualne radnice, da znaju na koji način im mogu pomoći i šta je to, u stvari, što oni mogu učiniti za ovu populaciju”, naveo je Đurasović.

 

U publikaciji “Seksualni rad u Srbiji” predstavljenoj na konferenciji, između ostalog je obuhvaćen i deo pravne regulative Srbije u ovoj oblasti kroz iskustva pružanja pravne pomoći korisnicama Svratišta.

 

Novina u Zakonu o javnom redu i miru koji je stupio na snagu u februaru prošle godine, koji prostituciju i dalje propisuje kao prekršaj, jeste ta da se kaznama od 50.000 do 150.000 dinara, odnosno zatvorom od 30 do 60 dana, kažnjavaju, kako lica koja se bave prostitucijom, tako i kupci usluga, kao i lica koja ustupaju prostorije radi bavljenja prostitucijom.

“I to za slučajeve kad ih, na primer, policija zatekne na ulici, kako oni to navedu, da one mašu i zaustavljaju vozila, navodno za seksualne usluge. To su lica koja su potpuno neuka, bez ikakvih informacija, bez pravne pomoći, bez znanja kome mogu da se obrate. Žalbe se uglavnom ne pišu, one nemaju pravnu pomoć, u toku postupka žalbe se ne pišu, ta lica se kažnjavaju neprestano i, mislim, svrha kažnjavanja se ne ostvaruje u smislu da ih odvraća od bavljenja prostitucijom. One, zapravo, zapadaju u sve veće siromaštvo i sve veću krizu i vraćaju se ovom poslu”, kazala je pravnica Dijana Malbaša.

Zakonske kazne su, smatra Malbaša, ovim slučajevima kontraproduktivne kada je reč o specijalnoj prevenciji.

U Udruženju Prevent navode da se ne zalažu za legalizaciju prostitucije, već za dekriminalizaciju rada seksualnih radnica, koje su u obavljanju “najstarijeg zanata na svetu” stigmatizovane, zdravstveno i pravno nezaštićene i često izložene najgoroj vrsti fizičkog nasilja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.