Nasilje nije alternativa dogovoru

VIDEO K9: Jedina preventiva porodičnom i rodbinskom nasilju je dogovor i negovanje zdravih porodičnih odnosa, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Boban Pavlović, predsednik Glavnog odbora Strukovnog udruženja policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs".

0
38

Negovanje zdravih porodičnih odnosa jedan je osnovnih preduslova za eliminisanje svih vidova nasilja u porodičnim i partnerskim odnosima, smatraju u Strukovnom udruženju policije “Dr Rudolf Arčibald Rajs” koje, između ostalog, aktivno radi na podizanju svesti javnosti o ovom problemu.

Kada je reč o podršci žrtvama nasilja, u nju moraju biti uključene i uvezane sve relevantne državne institucije, od policije i centara za socijalni rad, do tužilaštva, ali postoje određene porodične situacije koje mogu eskalirati u nasilje, a koje je možda bolje rešavati dogovorom ili putem medijacije, bez uplitanja sudova, smatra Boban Pavlović, predsednik Glavnog odbora SUP “Dr R.A. Rajs”.

Usvajanjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici pre pet godina u našoj državi i društvu je napravljen veliki korak u ovoj oblasti, smatra Pavlović.

Taj zakon, uz Savet za sprečavanje nasilja u porodici koji je osnovala Vlada Srbije i ministarstvo koje se bavi zaštitom porodice, predstavlja dobar okvir za institucionalno rešavanje pitanja porodičnog nasilja, ali uvek ima prostora za napredovanje jer je bitno da sve ono što se u praksi dešava prate i odgovarajuće zakonske izmene.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.