Nasilje ne sme postati epidemija

Brojnim akcijama kod nas i u svetu danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povodom početka šesnaestodnevne kampanje koja će trajati do 10. decembra, Pokrajinski ombudsman poručuje da nasilje nad ženama ne sme da postane epidemija u našem društvu.

0
14

25. novembar je datum na koji se širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

To je ujedno i dan kojim počinje globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, a koja se simbolično završava 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. U novosadskoj Sigurnoj kući ističu da se, u odnosu na prethodnu godinu, beleži približan broj prijava nasilja u porodici.

Porodično nasilje u Srbiji je, u proteklih 10 godina, odnelo više od 330 ženskih života, istakla je Padejski Šekerović i dodala da samo 9 odsto žena koje trpe nasilje isto i prijave. Utočište žrtve nasilja pronalaze u sigurnim kućama, kojih u Srbiji ima 14, a u Vojvodini 5.

I pored akutuelne epidemiološke siutacije, kaže Padejski, Sigurna kuća će na različite načineobeležiti kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Žrtva dugo vremena neće sebi da prizna da trpi nasilje, kaže Padejski Šekerović i dodaje da su postoje različiti mehanizmi borbe protiv nasilja nad ženama. Međutim, zaključuje ona, ključna stvar je pružanje poverenja žrtvi, kao i adekvatna i brza reakcija nadležnih službi i profesionalaca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.