Naši vatrogasci u Vatrogasnom kampu za decu

VIDEO K9: Predstavnici Vatrogasnog saveza Vojvodine posetili su kamp Dobrovoljnog vatrogasnog društva Selenča na Divčibarama, gde su prikazivali vežbe vatrogasnom podmlatku iz Selenče.

0
750

Dobrovoljno vatrogasno društvo Selenča je na majskim susretima osvojilo simpatije u opštini Bač, pa im je Dom zdravlja Bač, poklonio 10 dana boravka u svom odmaralištu na Divčibarama, tokom kojeg su organizovali kamp za vatrogasni podmladak.

“Dogovorili smo se da preko opštinskog vatrogasnog saveza organizuju kurs zvani Pionir vatrogasac i u toj ekipi koja boravi tamo je 14 dece, vatrogasnog podmlatka koji tamo pohađaju kurs za pionira vatrogasca, to je zvanje kod nas. Od 8 instruktora, 4 instruktora u organizaciji Vatrogasnog saveza Vojvodine pohađaju kurs za vatrogasnog podoficira”, rekla je Ljubica Krnjaić, sekretarka Vatrogasnog saveza grada Novog Sada.

Članovi Vatrogasnog saveza Grada i Vatrogasnog saveza Vojvodine boravili su u kampu, gde su radoznaloj deci predstavili novu vežbu.

“Imamo dojavu, znači neko od dece dojavljuje dežurnom vatrogascu gde je požar, šta se dešava. Onda vatrogasci na tu dojavu izlaze, nose vatrogasnu opremu, na sumnju da ima povređenih nose i opremu za pružanje prve pomoći i odmah su pozvali i sanitet. Nailaze na tu prepreku zakljčane kapije, savladaju tu prepreku, u dvorištu nalaze povređenog, preko koga je pružen kabl, koriste nekakvo drvo da uklone to, iznose povređenog, ulaze dalje. Imali smo tamo u sred šume pravu vatru zapaljenu. Mi smo to ugasili, kontrolisanu vatru”, navela je Krnjaić.

Ona je podsetila da je nekada Vatrogasni savez Novog Sada imao svoja odmarališta, dok su danas kampovi, kako je navela, spali na to kako se koje društvo snađe. Dobrovoljno vatrogastvo je zapostavljeno i opstaje na angažovanosti onih koji ga istinski vole, zaključila je Krnjaić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.