Naseljavanje muflona u Subotičke šume

VIDEO K9: Nakon obnavljanja populacije karpatskog jelena na Vršačkim planinama, Vojvodinašume realizuje i projekat povećanja brojnosti muflona u Subotičkim šumama.

0
70

Lovište posebne namene, “Subotičke šume“, kojim gazduje JP “Vojvodinašume”, u periodu trajanja migrantske krize bilo je izloženo svakodnevnim sečenjem ograde i neovalašćenim ulaskom i prolaskom nekoliko desetina hiljada migranata, što je rezultiralo desetkovanjem fonda muflonske divljači koji je spao na svega 70 jedinki.

Iz ovog preduzeća je saopšteno da će, prema svojoj zakonskoj obavezi, Vojvodinašume kao korisnici lovišta posebne namene, u sredu, 18. februara, izvršiti naseljavanje 60 jedinki muflonske divlači (35 muflona i 25 muflonki) koja je uvežena iz uzgajališta u Slovačkoj i Češkoj. Obnavljanje matičnog fonda muflona JP “Vojvodinašume” realizovalo je sopstvenim sredstvima.

“Vojvodinašume” i Šumsko gazdinstvo “Banat” Pančevo u petak su u uzgajalište na Vršačkim planinama pustili 40 košuta i 10 karpatskih jelena čime su započeli realizaciju projekta kojim bi, u narednih 5 godina, populacija ove vrste trebala da dostigne broj od 125 jedinki.

Celokupna vrednost ovog projekta je 11 miliona dinara, od čega je 8 miliona dobijeno preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Tom prilikom je rečeno da lovačka udruženja i lovačka društva na teritoriji Vršca i Južnog Banata na ovaj način dobijaju mogućnost da gazduju jelenskom divljači, ali imaju i veliku odgovornost da je čuvaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.