Naše medicinske sestre – naša budućnost

VIDEO K9: Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara koji ove godine obeležavamo pod sloganom "Naše medicinske sestre - naša budućnost". Tim povodom je za medicinske sestre iz Predškolske ustanove Radosno detinjstvo organizovan svečani prijem u Gradskoj kući Novog Sada.

0
23

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara upriličen je svečani prijem u Gradskoj kući za ove zdravstvene radnice i radnike koji deluju u novosadskoj PU „Radosno detinjstvo“.

U ime medicinskih sestara, prisutnima se obratila predsednica Udruženja medicinskih sestra PU “Radosno detinjstvo”, koja je istakla da je u toj ustanovi uposleno 469 medicinskih sestara u vaspitno-obrazovnom radu i 42 u Preventivno zdravstevnoj službi.

Kao najbrojniji pružaoci zdravstvenih usluga, medicinske sestre/tehničari su tokom najvećih zdravstvenih izazova pokazali svetu ko su, šta rade i zašto treba ulagati u ovaj značajan ljudski resurs. Procenjuje se da u svetu ima oko 28 miliona medicinskih sestara/tehničara, kao i da postoji manjak od oko 13 miliona svih profila zdravstvenih radnika zbog globalnog nedostatka kadra, prirodnog odliva te uticaja kovid 19 virusa. Investicije u sestrinsku profesiju, uz poštovanje ljudskih prava, osiguraće bolje globalno zdravlje.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se 12. maja svake godine, na godišnjicu rođenja Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

U Novom Sadu oko 800 medicinskih sestara/tehničara Doma zdravlja proslavlja svoj dan radno, brinući o zdravlju oko 400 hiljada stanovnika našeg grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.