Naš ministar koji je hteo da “reketira” Kineze…

Pokušali smo da otkrijemo koji je to ministar u Vladi Srbije izazvao međunarodni skandal i ozbiljno narušio odnose između Srbije i Narodne Republike Kine, traživši od kineskih preduzetnika 8% provizije za sebe od posla koji je nedavno trebalo da bude sklopljen između dve zemlje...

1001

Upravo ova vest, da se neki naš ministar drznuo da kako navode “reketira” Kineze našla se na stranicama Kurira ovih dana.

U svom članku Kurur je naveo da je u pitanju ministar koji često posluje s kineskim preduzećima i da trenutno nisu u mogućnosti da otkrije njegovo ime, jer ih je to zamolio istražni organ, zbog istrage koja se trenutno sprovodi u Vladi u vezi sa njegovim poslovanjem.

Stigla Srbiji Depeša Kineske ambasade…

Ugovarajući posao s kineskim preduzetnicima, naš ministar je, mrtav hladan, zatražio procenat od osam odsto za sebe.

Kinezi su bili iznenađeni i šokirani tim ministrovim gestom, ali nisu reagovali ishitreno, niti su se bilo kome iz Vlade direktno žalili, već su se obratili kineskim zvaničnicima.

Nakon toga reagovala je kineska ambasada u Beogradu, koja je poslala depeše, između ostalog, i Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) i predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću.

U depeši se ukazuje ne samo na sramno ponašanje srpskog ministra već se podvlači da je reč o nezakonitom ponašanju, koje bi moralo biti sankcionisano – ispričao je za Kurir dobro upućeni izvor.

Milionska šteta

Koliko je naš ministar mogao da nanese štete Srbije govori činjenica da je Narodna Republika Kina jedan od bitnih partnera naše zemlje, posebno u oblasti građevinarstva, budući da se kao izvesni najavljuju poslovi vredni više od milijardu dolara.

[quote_box_center]Ovakvim ponašanjem ministar je, navodi se u tekstu Kurira, rizikovao da upropasti veoma bitan ugovor od 340 miliona dolara za izgradnju auto-puta, koji je već ratifikovala Skupština Srbije, kao i dve koncesije za izgradnju putne infrastrukture, vredne ukupno 700 miliona dolara, za čiju realizaciju su u uži izbor partnera ušle upravo kineske kompanije.[/quote_box_center]
Poznato je, takođe, da je Kina povoljnim kreditima i odlukom da osnuje Sekretarijat za saradnju s državama centralne i istočne Evrope pokazala dobru volju da pomogne Srbiji, koja je među prvima imala priliku da koristi sredstva iz kineskog fonda. Srbija je od tih sredstava iskoristila oko milijardu, i to za izgradnju nove termoelektrane u Kostolcu, kao i za gradnju auto-puta Beograd-Čačak.

Sa druge strane… u medijima smo mogli da pročitamo  sledeće…

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da je Narodna Republika Kina postala glavni partner njegovog ministarstva i da su u izgledu poslovi vredni više od milijardu dolara.

[quote_box_center]Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić je u razgovoru za Kineski međunarodni radio precizirao da misli na ugovor od 340 miliona dolara za izgradnju autoputa, koji je već ratifikovala Narodna skupština u Beogradu, i na dve koncesije za izgradnju putne infrastrukture, vredne ukupno 700 miliona dolara.[/quote_box_center]

Ministar Ilić je istakao da je Kina povoljnim kreditima i odlukom da osnuje Sekretarijat za saradnju sa državama centralne i istočne Evrope pokazala dobru volju da pomogne, a Beograd se pokazao kao najspremniji od svih u realizaciji projekata.

On je svoju tvrdnju potkrepio činjenicom da je, kako je naglasio, njegovo ministarstvo prvo došlo u priliku da koristi sredstva iz kineskog fonda, vrednog ukupno 10 milijardi dolara, namenjenih investicijama u centralnoj i istočnoj Evropi.

Srbija je od tih sredstava iskoristila oko jedne milijarde, i to za izgradnju nove termoelektrane u Kostolcu, kao i za gradnju autoputa Beograd – Čačak.

[pull_quote_center]Ostaje nam samo da nagađamo da li u Srbiji postoje 2 ugovora sa Kinezima koja vrede 340 miliona dinara… da li se to neko petljao u Veljine ugovore… ili se baš Velja petljao sa Kinezima…[/pull_quote_center]

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.