Naruhito i zvanično car Japana (Video)

Japanski car Naruhito preuzeo je zvanično tron na ceremoniji održanoj u carskoj palati.

74

Ceremonija ustoličenja Naruhita kao 126. cara u najstarijoj naslednoj svetskoj monarhiji predstavlja vrhunac rituala predaje prestola pošto je njegov otac Akihito abdicirao u maju.

Naruhito je rođen u 23. februara 1960 i najstariji je sin bivšeg cara Akihita.

Naruhito je postao car, a njegova supruga Masako carica na kratkoj ceremoniji 1. maja, ali danas je obavljen “Sokui no rei” – mnogo duži ritual u kraljevskoj palati.

Kako prenosi AP, ceremonija služi da monarhija pridobije podršku javnosti i očuva japansku kulturnu baštinu. To je, takođe, bila prilika i za diplomatske aktivnosti, jer je oko 2.000 gostiju, uključujući i strane državnike, bilo pozvano na ustoličenje novog japanskog cara.

Među najuglednijim gostima bio je britanski princ Čarls, a od regionalnih zvaničnika prisustvovali su južnokorejski premijer Li Nak-jon i liderka Hongkonga Keri Lam.

Srbiju je na ceremoniji krunisanja cara Naruhita predstavljala premijerka Ana Brnabić, koja se prethodno srela sa japanskim kolegom Šinzom Abeom.

Car Naruhito i njegova supruga Masako, nekadašnji diplomata školovana na Harvardu, posetili su tri svetilišta u palati kako bi se poklonili šintoističkim bogovima.

U čast krunisanja cara, japanska vlada je proglasila aboliciju za oko 550.000 ljudi koji su osuđeni za manja krivična i prekršajna dela, kao što su saobraćajni prekršaji. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.