Naruhito i zvanično car Japana (Video)

Japanski car Naruhito preuzeo je zvanično tron na ceremoniji održanoj u carskoj palati.

0
141

Ceremonija ustoličenja Naruhita kao 126. cara u najstarijoj naslednoj svetskoj monarhiji predstavlja vrhunac rituala predaje prestola pošto je njegov otac Akihito abdicirao u maju.

Naruhito je rođen u 23. februara 1960 i najstariji je sin bivšeg cara Akihita.

Naruhito je postao car, a njegova supruga Masako carica na kratkoj ceremoniji 1. maja, ali danas je obavljen “Sokui no rei” – mnogo duži ritual u kraljevskoj palati.

Kako prenosi AP, ceremonija služi da monarhija pridobije podršku javnosti i očuva japansku kulturnu baštinu. To je, takođe, bila prilika i za diplomatske aktivnosti, jer je oko 2.000 gostiju, uključujući i strane državnike, bilo pozvano na ustoličenje novog japanskog cara.

Među najuglednijim gostima bio je britanski princ Čarls, a od regionalnih zvaničnika prisustvovali su južnokorejski premijer Li Nak-jon i liderka Hongkonga Keri Lam.

Srbiju je na ceremoniji krunisanja cara Naruhita predstavljala premijerka Ana Brnabić, koja se prethodno srela sa japanskim kolegom Šinzom Abeom.

Car Naruhito i njegova supruga Masako, nekadašnji diplomata školovana na Harvardu, posetili su tri svetilišta u palati kako bi se poklonili šintoističkim bogovima.

U čast krunisanja cara, japanska vlada je proglasila aboliciju za oko 550.000 ljudi koji su osuđeni za manja krivična i prekršajna dela, kao što su saobraćajni prekršaji. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.