Narodni poslanici o Zakonu o referendumu

VIDEO K9: U Skupštini Srbije danas je počela rasprava o Predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

0
27

Poslanici Skupštine Srbije počeli su da raspravljavu o Predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Prema rečima Marije Obradović, ministarke državne uprave i lokalne samouprave, neke od ključnih odredbi važećih zakona nisu u skladu sa Ustavom, među njima je i cenzus.

Prema predlogu novog zakona, biće ukinut prag izlaznosti od 50 posto upisanih birača i za odlučivanje o referendumskom pitanju biće potrebna većina izašlih birača.

Izmenama zakona, kako je rečeno, biće olakšano i podnošenje narodne inicijative pa je, umesto sedam dana, rok za prikupljanje potpisa produžen na 90.

Obradović je odbacila spekulacije koje su se pojavile u javnosti da se novi zakon donosi kako bi vlast “progurala” teme poput statusa Kosova i Metohije i projekta “Jadar”.

Juče je pred poslanicima bila rasprava o takođe  spornnim izmenama i dopunama Zakona o eksprorpijaciji, a kako je naveo ministar poljoprivrede Branislava Nedimović, predloženim rešenjem biće ubrzani rokovi prema kojima državni organi treba da odluče po zahtevima za eksproprijaciji.

Podsetimo, tim povodom su juče održani protesti, a u Skupštinu Srbije predata je peticija sa 68.000 potpisa protiv izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koja je, kako je preneo javni servis, dostavljena Odboru za ustavna pitanja Skupštine.

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da je svim poslaničkim grupama i samostalnim poslanicima poslala predloge amandmana na pojedine odredbe Predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, o kojem je u toku rasprava u parlamentu.

Oni su predložili da poslanici amandmane podnesu kao svoje, u predloženom ili izmenjenom obliku i da time, kako kažu, utiču na to da neki od najvećih nedostataka predloga zakona budu otklonjeni pre usvajanja i pre raspisivanja referenduma u vezi sa promenama Ustava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.