Narodni poslanici o vanrednom stanju

VIDEO K9: Narodni poslanici danas su seli u poslaničke klupe prvi put u toku vanrednog stanja u Srbiji kako bi raspravljali o uvođenju vanrednog stanja i uredbama koje je Vlada donela od njegovog proglašenja.

6

Uz jake mere zaštite od širenja koronavirusa, poslanici Skupštine Srbije počeli su jutros sednicu minutom ćutanja za sve građane koji su preminuli od posledica virusa kovid-19.

Na dnevnom redu zasedanja su dve tačke, potvrđivanje Odluke o proglašenju vanrednog stanja i Predlog zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja.

Prva tačka podrazumeva razmatranje izmena u budžetu radi otklanjanja štetnih posledica epidemije kovid-19, uključujući uredbe o jednokratnoj novčanoj pomoći svim punoletnim državljanima Srbije, o fiskalnim pogodnostima, o pomeranju roka za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog, kao i izmene i dopune uredbe o merama za vreme vanrednog stanja.

Druga tačka dnevnog reda sadrži 38 uredbi o merama koje je Vlada Srbije donela za vreme vanrednog stanja. Predsednica Vlade Ana Brnabić pred poslanicima je branila stav da je Srbija imala pravovremene, pametne i svrsishodne mere, da je pokazala odgovornu državnu politiku uz preporuku struke i uspela da spreči eksponencijalni rast zaraze od koronavirusa.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković isključila je tokom rasprave mikrofon ministru odbrane Aleksandru Vulinu, jer se, prema njenoj oceni, neprimereno obratio opozicionom poslaniku Nove stranke Zoranu Živkoviću, koji je ušao u plenumsku salu.

Poslanici stranaka koje čine Savez za Srbiju i onih koje su najavile bojkot izbora nesu prisustvovali sednici jer bi time, kako je ranije saopšteno, podržali kršenje Ustava i najavili da će ispred Skupštine u četvrtak u 18 sati održati protest protiv, kako kažu, neustavnog uvođenja vanrednog stanja i mera zatvaranja građana Srbije.

Tokom zasedanja, ispred zgrade parlamenta na propisanoj rasporedili su se aktivisti pokreta “Jedan od pet miliona” zahtevajući ukidanje najavljene zabrane kretanja od četvrtka od 18h do ponedeljka u pet sati ujutru, koja je uvedena kao mera zaštite od pandemije koronavirusa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.