Narodni poslanici o statistici

VIDEO K9: Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o Predlogu odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. godine, koji je podnela Vlada. Na dnevnom redu sednice je nekoliko kadrovskih rešenja.

0
18

Predlogu odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. godine koji je na dnevnom redu nastavka Treće sednice Prvog redovnog zasedanja NSRS, pripremio je Republički zavod za statistiku (RZS) i njime se definišu aktivnosti kojima bi trebalo da se postigne potpuna harmonizacija statističkih istraživanja sa ostalim aktivnostima i da se propiše metodologija zvanične statistike.

Cilj donošenje ovog zakona „harmonizacija sa standardima i praksom Evropske unije“ izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunicija Tatjana Matić. Ona je navela da se ovim predlogom utvrđuje inistitucionalni i programski okvir za prikupljanje, proizvodnju i širenje podataka i informacija u sistemu zvanične statistike.

Prema njenim rečima, sistem zvanične statistike, pored Republičkog zavoda za statistiku kao glavnog proizvođača i koordinatora sistema, čine i Narodna banka Srbije, ministarstvo finansija i ostali odgovorni proizvođači zvanične statistike, a na ovom petogodišnjem planu zasnivaju se godišnji planovi zvanični statistike koje usvaja Vlada Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.