Narodni poslanici o Predlogu zakona o presađivanju ljudskih organa

U Skupštini Srbije danas se raspravlja o amandmanima na više predloženih zakona, među kojima su Predlog zakona o ćelijama i ljudskim tkivima i Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa.

0
367

Na Predlog zakona o ćelijama i ljudskim tkivima je podneto 526, a na Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa 165 amandmana.

Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa, između ostalog, omogućava građanima da zabrane, u pisanom ili usmenom obliku, darivanje svojih organa kao i mogućnost porodici da to učini ukoliko se umrli član o tome nije izjasnio.

Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivu donosi pojednostavljene procedure izdavanja dozvole zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i jedinstveni informacioni sistem.

Srpska radikalna stranka najavila je da će glasati protiv Predloga zakona o presađivanju organa, zbog „kontradiktornosti“ samog zakona, a zahtevaju i smenu ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara zbog stanja u kojem se nalazi zdravstvo u Srbiji.

„Kada se radi o ćelijama i transplantaciji – tu je jasna kontradiktornost između zaštite života i zdravlja i onog što je neprikosnoveno pravo svakog čoveka, a to su ljudska prava“, rekao je otpredsednik SRS Milorad Mirčić na konferenciji za novinare.

On je dodao i da su u drugim državama, u kojima je stepen demokratije na višem nivou, ljudska prava neprikosnovena i zagarantovana, a da je u državama koje su, kako je rekao, „kolonije“, pravo pojedinca stavljeno u drugi plan.

„U Predlogu zakona mi to vidimo samom činjenicom da se u članu 23 jasno govori da se radi o ‘pretpostavljenoj saglasnosti’ za doniranje organa… koja podrazumeva da se u slučaju moždane smrti, uz saglasnost porodice, uzimaju organi“, kazao je Mirčić.

Jedan od očiglednijih primera kršenja prava je potpisivanje dokumenta da pojedinac neće biti dobrovoljni donor, jer ta odluka pojedinca „traje samo do njegove smrti“, smatra Mirčić.

Na konferenciji je rečeno i da su lekarske ekipe zadužene i obučene za transplantacije organa „odavno rasformirane“, te da su ti stručnjaci „uhlebljenje pronašli na drugim stranama“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.