Narodni poslanici o obrazovanju

VIDEO K9: U Skupštini Srbije na dnevnom redu je set zakona iz oblasti obrazovanja, kao i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

0
11

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o setu zakona iz oblasti obrazovanja.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja prema kojem je predviđeno da školska godina 1. septembra počinje izvođenjem himne Srbije, a ukoliko ona ne bude izvedena, školskooj ustanovi je zaprećena kazna u iznosu od 100.000 do 1.000.000.00 dinara. 

Takođe je predviđeno da učenik bude ocenjivan najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom, odnosno tri puta u srednjem obrazovanju, a ako je nedeljni fond časova obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti jedan čas – najmanje dva puta u polugodištu.

Prema izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, opšta, stručna i umetnička matura prvi put će biti organizovana školske 2023/24. godine, što znači da će je polagati srednjoškolci upisani u školsku 2020/21.

Definisano je i da organizovanje i ostvarivanje verske nastave prati Komisija za versku nastavu koju obrazuje vlada na period od šest godina.

Pored obrazovanja, na dnevnom su, između ostalog i Predlog zakona o kulturnom nasledju, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, a poslanici bi trebalo da glasaju i o listi kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.