Narodni poslanici o dualnom studiranju

Skupština Srbije počela je novu sednicu na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju. Šesnaesto vanredno zasedanja predsednica Skupštine Maja Gojković sazvala je po hitnom postupku na predlog Vlade Srbije.

0
102

Pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije je Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju.

Sednica je počela obrazloženjem ministra Mladena Šarčevića, a poslanici će zajednički načelni pretres obaviti na Predloga zakona o dualnom modelu studija o visokom obrazovanju i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, a nakon toga zajednički načelni pretres za ostale tačke dnevnog reda.

Prema rečima ministra, studenti koji se opredele za učenje kroz rad, mogu da računaju na pomoć kompanija, kroz dobar ugovor i garantovani posao, a pedviđeno je da studenti dobijaju najmanje 50 odsto prosečne plate u kompaniji. Kokoristi će, kako je rekao imati i visokoškolske ustanove i kompanije, a cilj je razvoj privrede, koja zadržava mlade stručnjake u zemlji.

On je podsetio da je dualno obrazovanje u srednjim školama uvedeno pre nepune dve godine i naveo da se prve godine za taj način školovanja opredelilo 400 đaka, u drugoj 4. 500, a ove godine 7. 400 đaka.

Pored ovog, na dnevnom redu sednice su i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o autorskim pravima i srodnim pravima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.