Narodni poslanici o budžetu za 2022. godinu

VIDEO K9: Poslanici Skupštine Srbije danas su raspravljali o o budžetu Srbije za 2022. godinu. Predsednica Vlade Ana Brnabić je, obrazlažući budžet poslanicima, izjavila da će Srbija imati najveći kumulativni rast u Evropi - preko 10 odsto Bruto domaćeg proizvoda.

0
15

Prema predlogu budžeta Srbije za iduću godinu, predviđeni su prihodi od 1.516,8 milijardi dinara i rashodi od 1.717 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 200,2 milijarde dinara, odnosno tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Predstavljajući predlog budžeta poslanicima, predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da se on naslanja na sve što je prethodne godine urađeno te istakla da je Vlada uspela da sprovede tri paketa pomoći privredi i građanima Srbije u visini od osam milijardi evra.

Budžet za 2022. je planiran na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 4,5 odsto. Kapitalne investicije su predviđene u iznosu od 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3 odsto BDP.

Budžetom je planirano povećanje plata u javnom sektoru u proseku od 7,3 odsto, dok će zaposleni u zdravstvenim ustanovama, vojsci, u socijalnoj zaštiti dobiti povišicu od osam dosto.

Penzije će biti uvećane za 5,5 procenata, a svi penzioneri će početkom godine dobiti pomoć od 20.000 dinara.

Predviđeno je i povećanje minimalne cene rada za 9,4 odsto, na 35.012 dinara, kao i povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara, uz istovremeno smanjenje stope doprinosa PIO na teret poslodavca za 0,5 odsto.Učešće javnog duga u BDP-u, kako je planirano, dogodine će biti smanjeno sa očekivanih 58,2 odsto ove godine, na 55,5 odsto.

Na dnevnom redu sednice su i, između ostalog, predlozi odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan PIO fonda, o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, sve za 2022. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.