Narkomanija – truli koren društva

VIDEO K9: Pojava opasnih droga na ulicama koje su odnele tri mlada života, alarmirala je javnost u Srbiji. O potrebi sveobuhvatnog društvenog angažovanja u borbi protiv upotrebe narkotika, u emisiji Otvoreni ekran govorio je autor knjige Od tame do svetlosti, Vladimir Petrović.

0
994

Upotreba i prodaja psihoaktivnih supstanci u današnje vreme je, nažalost, široko rasprostranjena kod nas i svetu, ocenio je Vladimir Petrović i dodao da je, s obzirom na poslednje slučajeve, opasno izdvajati jednu vrstu droge smrtonosniju u odnosu na druge.

“To sad oni što pominju, došao je taj ekstazi iz Kine, pet puta jači, novine o tome pišu, pa se stiče utisak da ‘ona druga vrsta ekstazija slobodno može da se koristi, ali izbegavajte taj red bul’. U stvari, svaki ekstazi i svaka vrsta droge je opasna na svoj način i svaka vrsta droge izzaziva zavisnost na neki svoj način”, naveo je Petrović.

Za širenje droge na bilo koje tržište, evropsko ili srpsko, kriv je zakon, kaže Petrović, i kaznena politika neadekvatna za učinjena dela, a narkotike prodaju i maloletnici za koje su kazne još blaže.

“Danas može da diluje student drogu, eto, taj mladić, na žalost, koji je preminuo pred svoj 18 rođendan, kažu na nekom splavu, ne spominju ni na kojem, kupio je od nekih devojaka drogu, i tako dalje. Može da prodaje drogu svako”, kazao je Petrović.

Treba menjati i način na koji se narko-dileri prestavljaju javnosti koja ih zbog toga ne doživljava kao društveno zlo odgovorno za smrt desetine hiljada ljudi i dece od predoziranja.

“Kao da je on, ne znam, neki heroj u današnjem svetu zato što na takav način dođe do materijalnog bogatstva, na patnji drugoga. Onda ‘klanovi su se posvađali, narko-dileri se ubijaju’, a u suštini je žalosno jer kad se pogleda i ti klanovi koji se ubijaju međusobno, to su mladi ljudi”, rekao je Petrović.

Iskrivljenim moralnim vrednostima u odnosu na period od pre samo nekoliko decenija doprineli su promocija potrošačkog društva u kojem je najvažnije sticanje materijalnog bogatstva bez obzira na posledice i u kojem se, zaključio je Petrović, zaboravilo na činjenicu da je u društvu u kojem je jedan narkoman više – jedna porodica manje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.