Narkomanija je izlečiva

VIDEO K9: Narkomanija jeste bolest za čije lečenje je neophodna stručna pomoć, kao i jasno strukturirani programi lečenja koji mogu dovesti do cilja, kažu u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti iz Novog Sada.

0
616

Sve droge su teške i opasne, ističu stručnjaci, a predrasuda da je neka droga laka samo povećava rizik da se napravi pogrešan izbor kroz izbegavanje svesti o opasnostima koje svaka droga sa sobom nosi.

“Najispravniji stav bi tu bio da je droga – droga, jer sam naziv ‘psihoaktivna supstanca’ govori o tome da ona aktivno utiče na psihu čoveka, odnosno aktivno utiče na mozak, menja stanje svesti, ima taj adiktivni potencijal sve psihoaktivne supstance da razviju zavisnost. A psihička zavisnost jeste zapravo ona koja menja ponašanje, percepciju, menja doživljaj realnosti i čini suštinu bolesti zavisnosti”, rekao je Milan Vlaisavljević direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Narkomanija jeste težak i složen problem, kaže Vlaisavljević. To je hronična bolest, ali uz sve te teškoće je rešiv problem, tvrdi on.

“Ne postoje brza rešenja, neophodan je taj voljan momenat odnosno dozvola pacijenta da mu se pomogne, njegova istrajnost u lečenju, podrška okoline i ukoliko se pacijent i njegova okolina, najčešće je to porodica, posvete rešavanju ovog problema, ne postoji razlog da se taj problem i ne reši”, kazao je Vlaisavljević.

U lečenju pacijenta treba ispoštovati nekoliko faza, a prvi korak je detoksikacija organizma, odnosno psihofizička stabilizacija organizma gde se lekovima organizam čisti od droge.

“Tek nakon toga je pacijent spreman u punom smislu reči da se suoči sa svojim problemom kroz jedan intenzivan psihoterapijski program uči kako da prepozna simptome svoje bolesti, kako da upozna svog neprijatelja, da bi ga lakše pobedio u tom smislu uči o samoj bolesti, edukuju se i osnažuju i članovi porodice”, naveo je Vlaisavljević.

Često oporavak nije pravolinijski, bude padova, ali je važno da se nakon toga ustane i da se istraje, ističe Vlaisavljević. Lečenje zavisnosti traje najmanje godinu dana, za neke pacijente i duže, ali ako se cela porodica i pacijent posvete rešavanju ovog problema, tvrdi on, ne postoji razlog da ne dođe do izlečenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.