Nargila opasnija od cigarete

VIDEO K9: Uživanje nikotinskog dima je i dalje najrasprostranjenija među bolestima zavisnosti, upozoravaju u Centru za prevenciju Doma zdravlja Novi Sad. Čak 38 posto punoletnih građana naše zemlje su svojevrsni nikotinski zavisnici, podaci su iz ove ustanove.

495

U Centru za prevenciju i odvikavanje od pušenja počela je još jedna grupa sa radom kako bi pomogli sugrađanima da se odviknu od ove opasne navike.

Posebna pažnja ovaj put usmerena je na upotrebu nargile koja je sve češća među mladima.

“Duvanska industrija se sve više dovija na koji način će da svoje konzumente zadrži i da pod znacima navoda sad kao ovo je zdravo, nije tako štetno, kao klasično pušenje, tako imamo elektronske cigarete i sada u novije vreme imamo i nargile, mada su se nargile koristile i pre dva tri veka kada je to postojalo u tim nekim islamskim zemljama gde se pušio opijum onda su se tu koristile nargile”, rekla je Vesna Imbronjev iz Centra za prevenciju.

Imbronjev ističe da je široj javnosti malo je poznato da u smesi nargile postoji i nikotin kao supstanca koja izaziva zavisnost. Dim iz nargile sadrži veće koncentracije arsena, olova i nikla, 36 puta veću koncentraciju katrana i 15 puta ugljen-monoksida nego jedna cigareta.

“Veoma često može da se stavi i marihuana ili da se doda alkohol tako da bude pojačano dejstvo koje, naravno, daje mnogo neželjenih manifestacija u smislu mučnina, glavobolja, povraćanja i još težih oblika zavisnosti i to je veliki problem”, navela je Imbronjev.

Nargile su postale popularne kod mladih zato što sam ritual pušenja nargile stvara utisak pripadnosti grupi, smatra Imbronjev i dodaje da je to velika zabluda i da je štetnost pušenja nargile mnogo veća nego cigareta, jer je sat vremena konzumiranja nargile isto je što i 100 popušenih cigareta.

Konzumiranje duvana je tokom 20. veka bio društveno prihvatljiva navika, a danas je, nakon brojnih istraživanja, definisano kao ozbiljna bolest zavisnosti, potencijalni uzročnik karcinoma pluća, infarkta miokarda i hronične opstruktivne bolesti pluća.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.