NAREDNE GODINE EFIKASNIJA PROTIVGRADNA ZAŠTITA

(VIDEO K9) Najveći problem sa kojima sa južnobački štab za vanredne situacije suočava već duži vremenski period jeste grad, odnosno nedostatak resursa da se efikasno bori sa ovom prirodnom nepogodom.

794

U narednoj godini štab očekuje zakonsko regulisanje oblasti vezanih za njegovo polje delovanja i time mogućnost da efiksnije reaguju pri vanrednim situacijama, konkretno grada.

Plan rada okružnih štabova pravi republička centrala kako bi njihovo delovanje bilo koordinirano. Južnobački okrug specifičan je, jer u slučajevima grada, štab za vanredne situacije ovog okruga nadležan je i za čitav Srem, kao i za pojedine beogradske opštine. U takvim situacijama neophodna je pomoć lokalnih samouprava, koje zakon na to ne obavezuje.

Za sada lokalne samouprave resursno pomažu štab u zavisnosti od sopstvene ugroženosti i sa te strane ne postoje sigurna sredstva na koje se može računati. Iz tog razloga podizanje kolektivne svesti o važnosti posla kojim se bavi jedan je od prioriteta štaba u narednom periodu.

[quote_box_center] Tokom ove godine, svaka protivgradna stanica imala je u poseku svega tri raketa. Ovaj broj dobija na značaja kada se zna da je, prema procenama stručnih službi, minimalan optimum 18, dok maksimum ide i do trideset raketa po protivgradnoj stanici.[/quote_box_center]

U narednoj godini očekuje se pomak u rešavanju ovog pitanja, pre svega zbog najave da će Zakon o odbrani od grada, koji će regulisati obaveze republike i lokala prema štabu, biti pred Narodnom skupštinom već u martu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.