Napušteni kućni ljubimci, problem društva i države

VIDEO K9: Naša zemlja moraće ozbiljno da se pozabavi rešavanjem problema napuštenih kućnih ljubimaca, koji u domenu vladavine prava spada u poglavlje 23 evriointegracija. Ono što našoj zemlji nedostaje jeste strategija, kao i mehanizami za sprovođenje propisa koje, sa druge strane, treba unaprediti, navele su u emisiji Otvoreni ekran predstavnice udruženja HMM iz Novog Sada i Link plus iz Beograda.

0
510

Problem napuštenih kućnih ljubimaca rešava se različito u državama članicama Evropske unije, a što se Srbije tiče, on nije na agendi evropskih integracija, rekla je Nataša Vukmirović iz Udruženja Link Plus Beograd.

Ona je dodala da se ni u izveštajima sa skrininga za poglavlje 12 pominju ne pomonju psi i mačke već kućni ljubimci, jer smo mi po evropskoj konvenciji o zaštiti kućnih ljubimaca bili dužni da usvojimo Zakon o dobrobiti životinja i druge akte.

“Mi kada zastupamo i kada javno zagovaramo održivo sistemsko rešenje ovog problema, pozivamo se na dobre prakse iz država članica EU, koje imaju odlične zakone, ali koje su oni i sproveli”, rekla je Vukmirović.

Na podizanju svesti i savesti građana o ovom problemu potreban je konstantan rad i edukacija, a budući vlasnici pre nabavljanja kućnog ljubimca moraju, pre svega da razmisle o obavezama koje ih onakon toga čekuju.

“Kad kod prve prepreke naiđete, često ljudi reaguju baš upravo napuštanjem i procena je da je 70% napuštenih pasa, upravo kućni ljubimci koji su napušteni od strane vlasnika, kada su se pojavili neki problemi, iz kućnog legla. Jako malo pasa i mačaka može da opstane na ulici i da se razvije u zdrave jedinke. A opet, to je problem Uprave za veterinu koja ne pokreće postupke protiv vlasnika koji ih napuštaju”, navela je Marijana Mutavčieva iz Udruženja HMM.

Naš zakon o veterinarstvu i Zakon o dobrobiti životinja bili su dobri i savremeni u vreme kada su usvojeni, navela je Vukmirović, iako su u ovom potonjem zakonske odredbe prilično neprecizne i u praksi dolazi do njegovog različitog tumačenja.

“Danas baš, slučajno, sreli smo jednog prekršajnog sudiju koji je rekao ‘znete, onaj Zakon o veterinarstvu, trebala bi mi pomoć da bolje razumem te neke prekršaje. I nama je dosta teško kada nam stigne neka prijava, da donesemo pravednu odluku, odnosno presudu i kaznu. Tako da ovde jeste potrebna sa jedne strane i edukacija i građanima, kojima to do kraja nije jasno, a sa druge strane je mnogo važnije raditi sa državnim organima”, kazala je Vukmirović.

Udruženje Link Plus, kako jenavela, ima česte kontakte sa domaćim i stranim državnim delegacijama, poput današnjeg s evropskim komesarom za politiku susedstva i proširenje EU, Johanesom Hanom, jer je problem napuštenih kućnih ljubimaca u domenu vladavine prava i ova tema pre svega, spada u poglavlje 23 evropskih integracija.

Ono na što ova udruženja pre svega ukazuju govoreći o ovoj važnoj temi u Srbiji jeste nedostatak strategije, nepostojanje mehanizama za sprovođenje propisa koje, sa druge strane, treba unaprediti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.