Napuštene životinje – briga svih nas

VIDEO K9: Sugrađani koji su iz najbolje namere hranili napuštene životinje na ulici, rizikovali su da budu novčano kažnjeni, jer su kršili propise gradske Odluke o držanju domaćih životinja. Zahvaljujući višegodišnjem angažovanju pojedinaca i brojnih udruženja za zaštitu životinja, na vidiku je rešenje za ovaj problem, najavljuju gošće emisije Otvoreni ekran.

0
2740

Svi se slažu da su za brojne životinje prepuštene ulici glavni krivci neodgovorni vlasnici, ali i o napuštenim psima i mačkama neko mora da brine.

U tom smislu je gradsku Odluku o držanju domaćih životinja potrebno izmeniti i uskladiti sa zakonom, smatraju u novosadskim udruženjima koja su pokrenula inicijativu za izmenu odluke o hranjenju napuštenih pasa i mačaka, kao i odluku o uređenju grada koja bi trebalo da definiše postavljanje kućica za te životinje.

“Treća stvar koja je ovom inicijativom obuhvaćena je uvođenje staratelja u program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Grada Novog Sada. Znači, to su tri stvari koje se jako nadovezuju jedna na drugu, a u stvari, najbitnija i najosnovnija je ta treća stvar, a tiče se uvođenja staratelja koja praktično, podrazumeva i smeštaj i hranjenje napuštenih životinja”, rekla je Marijana Mutavčieva iz Udruženja “Hmm…”.

Ona je istakla da je izraz ‘napuštene životinje’ prihvaćen u našem pozitivnom zakonodavstvu, ali nakon što prođu program sterilizicacije i kastracije u Zoohigijeni i veterini, po povratku na ulice, one postaju gradske životinje, registrovane na Upravu grada Novog Sada, te kao takve više nisu napuštene već postaju briga svih nas, tako da bi rad na njihovoj dobrobiti trebalo omogućiti makar onima koji su zainteresovani da u tome učestvuju.

“I mi i mnogo naših sugrađana sve ovo vreme hranimo napuštene životinje na ulicama. U neku ruku, svi smo mi njima staratelji, samo što to nije definisano i treba da se nekako stavi u neke okvire, da znamo da imamo pravila, da znamo kako da se ophodimo i da onda, na obostrano zadovoljstvo i ljudi i životinja to funkcioniše onako najbolje kako može, a najbolje će funkcionisati nakon što se dogovorimo i vidimo šta je ono što je, u stvari potrebno i nama i njima”, navela je Milena Brkljačić iz Udruženja za zaštitu životinja SPANS.

JKP Zoohigijena i veterina takođe je ranije imala inicijative o rešenju načina brige za napuštene životinje, te se na kraju, kroz zajedničke razgovore došlo do određenih rešenja, kojima je, u suštini, uveden red u već postojeće stanje, bez dodatnog opterećenja za gradski budžet. Uloga i obaveze staratelji, kao nove komponente u programu o brizi za gradske životinje, definisaće radna grupa čije se osnivanje uskoro očekuje.

“Naš neki predlog je da se staratelji zavedu u bazu sa svojim ličnim podacima, kao i psi ili mace o kojima oni brinu, preko mikročipova. Obaveza, uslovno rečeno, staratelja bi bila da vode računa o psima i macama o kojima su odlučili da brinu, oni su ti koji bi trebalo da usko sarađuju sa Zoohigijenom”, pojasnila je Brkljačić.

Brojni sugrađani, ljubitelji životinja, brinu, na ovaj način o gradskim psima i mačkama, hrane ih i neguju o svom trošku, a zauzvrat često imaju nerazumevanje okoline i moguće probleme jer krše postojeće gradske propise.

Prihvatanjem inicijative od strane grada bio bi učinjen veliki korak u dugotrajnom procesu do konačnog cilja, a to je, zaključile su gošće Otvorenog ekrana, da napuštenih pasa i mačaka više ne bude na ulicama grada.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.