Napreduju radovi u Čortanovcima

VIDEO K9: Napreduju radovi na izgradnji vijadukta Čortanovci na železničkoj deonici Stara Pazova - Novi Sad. Kako je rečeno, po završetku radova građani će moći da relaciju Novi Sad - Beograd vozom pređu za svega pola sata.

0
210

Izgradnja tunela i vijadukta “Čortanovci” predstavljaju jednu od najvećih infrastrukturnih investicija u ovom delu Evrope.

Radovi na modernizaciji pruge počeli su 11. avgusta 2017, a rok za završetak je 52 meseca. Vrednost projekta je 337,6 miliona dinara. Kako je najavljeno, pruga bi trebalo da omogući prevoz putnika od Beograda do Novog Sada za 35 minuta.

Radove su obišli, zajedno sa predsednikom i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksanadar Bocan-Harčenko i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

“I verujem da će ovaj rezultat biti podstrek za nastavak istih ovakvih radova i u drugim delovima naše zemlje, južno od Beograda, tamo gde imamo i niži standard i siromašnije stanovništvo, da dodatno pomognemo razvoju tih krajeva i što se tiče kargo saobraćaja i što se tiče standarda i brzine naših pruga i naših vozova. U svakom slučaju samo ovo gradilište impresivno izgleda”, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

U izgradnji dvokolosečne pruge Stara Pazova – Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta “Čortanovci”, učestvuje ruska kompanija “RŽD Internešnal”, a projekat se finansira iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

Vijadukt će biti dug 2,9 kilometra i nosiće ga 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara. Pored vijadukta, grade se dve tunelske cevi, svaka sa po jednim kolosekom, dužine od po 1,2 kilometra.

“Ova gradnja, ovaj projekat je jedan od sada vodećih projekata u našoj saradnji. I ne znam da li je tu neophodno nešto reći. Ali, ja bih rekao da ovo sve što sad mi vidimo je veličanstveno i upečatljivo, pa možda još neka srpska reč postoji, a možda uopšte ni srpska ni ruska ne postoje koje ukazuju na dimenzije ovog projekta,” izjavio je ambasador Rusije Aleksandar Bocan – Haračenko, prilikom obilaska radova.

Vijadukt “Čortanovci” je jedno od najvećih železničkih gradilišta u Evropi u ovom momentu, kako je rečeno. Biće to moderan projekat ne samo lokalnog nego i od evropskog značaja, istakli su partneri na projektu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.